eur:
389.21
usd:
361.44
bux:
67947.84
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ismét lezárják a Kossuth teret

Szombat délután lezárják a Kossuth teret, emellett a Blaha Lujza téren is lezárásokra, fokozott ellenőrzésekre kell számítani - derül ki a rendőrség honlapján közzétett közleményekből.

A Kossuth teret délután négy órától zárják le teljesen, a budapesti rendőrfőkapitány - indoklása szerint - a Parlament biztonságának, épségének megvédése érdekében döntött így.

Az intézkedésről közölt tájékoztató kitér arra is, hogy a március 15-ei évfordulón a fővárosban mintegy 200 rendezvényt tartanak, amelyeken több ezer ember vesz részt. Mint írják, a tavaly szeptember 17-én a Kossuth téren megtartott demonstráció során a Parlament épületéből távozó képviselőket inzultusok érték.

Március 15-én több olyan személy, illetve szervezet jelentett be demonstrációt a Parlament közvetlen környezetében, amelyek "több korábbi rendezvényén - a békés jelleg elvesztése miatt - rendőri intézkedés, illetve rendőri művelet vált szükségessé".

Fokozott ellenőrzés a Blaha Lujza térnél

A hasonló esetek megakadályozása, valamint a rendőri intézkedések és kényszerítő eszközök tömeges alkalmazásának elkerülése érdekében döntött a rendőrfőkapitány a lezárás mellett.

Fokozott ellenőrzésekre kell számítani a Blaha Lujza téren, amelynek környékén kora délutántól kordonnal zártak le több utcasarkot, illetve útszakaszt, és több környékbeli kereszteződésben is ellenőriznek.

Mint írják, a fokozott ellenőrzések során figyelemmel kísérik a rendezvényre érkezőket és megakadályozzák az esetleges jogsértések kialakulását. Ennek keretében szúrópróbaszerűen igazoltatnak, átvizsgálják a ruházatot, a csomagokat.

A lezárások várhatóan vasárnap reggelig, illetve a "szükséges ideig" tartanak majd - tartalmazzák a közlemények.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×