eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A Fidesz visszavonatná Szilvásy feleségének államtitkári jelölését

A Fidesz felszólítja a pénzügyminisztert, hogy vonja vissza Szilvásy György feleségének, Csáky Bernadettnek a jelölését a pénzügyi tárca szakállamtitkári posztjára - mondta a Fidesz frakcióigazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A legjobb megoldás az lenne, ha a miniszterelnök Szilvásy Györgyöt mentené fel a titokminiszteri posztról - fogalmazott Répássy Róbert. A pénzügyi tárca szóvivője szerdán erősítette meg az MTI-nek, hogy Veres János pénzügyminiszter javaslatot tett a miniszterelnöknek egy koordinációs szakállamtitkári poszt létrehozására; a posztot a tervek szerint Csáky Bernadett, Veres János kabinetfőnöke, Szilvásy György felesége tölti majd be.

Répássy Róbert közölte: az új szakállamtitkári poszt létrehozása akkor zajlik, amikor a miniszterelnök azt állítja, a kormánynak nincs módjában visszapótolni az egészségügytől elvett pénzt.

A frakcióigazgató tájékoztatása szerint Szilvásy György felesége szakállamtitkárként havi 750 ezer forintos fizetést kap majd, valamint az államtitkári juttatásokat. A jelölést a legfelháborítóbb pazarlásnak nevezte, ami álláspontja szerint etikailag összeférhetetlen a miniszteri poszttal.

A Fidesz azt kéri a miniszterelnöktől, úgy ítélje meg Szilvásy György feleségének kinevezését, ahogy annak idején az ő felesége, Dobrev Klára ítélte meg Gyurcsány Ferenc sportminiszteri kinevezését. Emlékeztetett: amikor Gyurcsány Ferenc miniszter lett, Dobrev Klára lemondott helyettes államtitkári posztjáról.

Pazarol a kormány

Répássy Róbert megjegyezte: bár a kormány szerint nincs lehetőség pénzt átcsoportosítani az egészségügybe, saját luxus céljaira folyamatosan szórja a közpénzt. Ezek között említette, hogy a még nem létező új tulajdonosi program kommunikációjára már 1,6 milliárd forintot költöttek, az egészségügyi tárcának két kommunikációs és reklámmunkára vonatkozó közbeszerzési eljárása van folyamatban 700 millió forint értékben, valamint arra is kitért, hogy Horváth Ágnes egészségügyi miniszter sokkal többet kíván költeni a pénztártörvény kommunikációjára, mint a népszavazás előtti hetekben, hónapokban tette.

Az ellenzéki képviselő a kormány luxuskiadásai közé sorolta, hogy az új kormányzati luxusautók flottájának beszerzése 370 millió forintot emészt fel, az APEH pedig nettó 432 millió forintot költ száz új autó megvásárlására.

A Fidesz frakcióigazgatója közölte: a kormány nem akarja pótolni azt az összeget, amelyet a népakarat vasárnapi döntésével kivont az egészségügyből. Pedig - tette hozzá - az alkotmány egyértelműen a kormány feladatai között sorolja fel, hogy gondoskodnia kell az egészségügyi ellátás anyagi fedezetéről.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×