eur:
394.46
usd:
370.46
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Pokorni: Okkal titkolja a kormány a felsőoktatásba jelentkezők létszámát

A Fidesz szerint a kormány el akarja titkolni, hogy mennyien jelentkeztek idén a felsőoktatási intézményekbe. Pokorni Zoltán, a párt alelnöke úgy véli: sok család a tandíj miatt nem tudja vállalni, hogy tehetségeses gyerekeiket egyetemre, főiskolára küldje. Az ellenzéki politikus hozzátette: az ezt bizonyító adatot a kormány nem akarja nyilvánosságra hozni a március 9-i népszavazás előtt.

Hiába kérik a fideszes országgyűlési képviselők, hogy a kormány hozza nyilvánosságra, hányan jelentkeztek idén a felsőoktatási intézményekbe, ez egyelőre nem történt meg - mondta az InfoRádiónak a legnagyobb ellenzéki párt alelnöke.

Pokorni Zoltán hangsúlyozta: tavaly, a tandíj törvénybe foglalásának évében a fizetési kötelezettség 25 ezer gyereket rettentett el a jelentkezéstől, így a 2006-os 133 ezerről 108 ezerre zuhant a felvételi vizsgát tettek száma.

A Fidesz alelnöke közölte: a parlamentben Hiller István oktatási és kulturális miniszter azt állította, hogy az elmúlt nyolc évben egyszer sem sikerült 30 napon belül összeszámolni, hányan jelentkeztek a felsőoktatásba, ez azonban nem igaz, hiszen ezt az adatot 2005-ben hét, 2006-ban pedig kilenc nap alatt tette közzé a tárca.

A jobboldali politikus szerint a kormány azért nem akarja a népszavazás előtt nyilvánosságra hozni a "tragikus számot", mert az világos bizonyítéka lenne annak, hogy a tandíj nagyon sok tehetséges fiatalt tart távol a felsőoktatástól.

Pokorni Zoltán szerint abban, hogy a felvételizők száma a 2002-es 165 ezerről 2005-re 133 ezerre csökkent, demográfiai hatások közrejátszhattak. Olyan azonban - jelentette ki a Fidesz alelnöke -, hogy a jelentkezők száma egyik évről a másikra 25 ezerrel csökkenjen, még nem volt.

Ennek igazi oka a tandíj, sok egyéb, kisebb hatású tényező mellett - fűzte hozzá az ellenzéki politikus.

Az Oktatási Hivatal válaszában közölte: az elmúlt évek tapasztalatai alapján április elején lehet biztosat mondani a felsőoktatásba jelentkezők számáról.

Az oktatási tárca háttérintézménye közleményében felsorolta, hogy az elmúlt években mikor jelentek meg a véglegesnek tekinthető létszámadatok.

Így 2002-ben március 27-én, 2003-ban április 15-én, 2004-ben március 29-én, 2005-ben április 5-én, 2006-ban április 6-án, míg 2007-ben április 10-én.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×