eur:
388.37
usd:
360.67
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nincs megállapodás a vasutas tárgyalásokon

Eredménytelenül zárultak az elégséges szolgáltatásról szóló egyeztetések a MÁV és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének tárgyalásán.

A vasúttársaság azt szerette volna, ha az érdekképviselet által meghirdetett országos munkabeszüntetés ideje alatt a szerelvények 20 százaléka, azaz 650 szerelvény közlekedjen, az érdekképviselet vezetői elutasították ezt.

A megbeszélésen eredménytelenül egyeztettek a szakszervezet által követelt béremelés mértékéről is. Az érdekképviselet a 2008-ra ajánlott bérfejlesztésen felül 10 százalékos, visszamenőleges emelést vár 2007 júliusától, a MÁV Cargo privatizációs bevételéből pedig dolgozónként 250 ezer forint egyszeri kifizetést követel.

A vasúttársaság jogszerűtlennek nevezte a hajnali 3 órakor kezdődött, határozatlan ideig tartó munkabeszüntetést és nem tartja elfogadhatónak a követelést.

Kavalecz Imre közölte: az eddigi felmérések alapján a forgalmi irányítók 9, a MÁV Gépészeti Zrt.-nél pedig az alkalmozottak 20 százaléka sztrájkol - közölte a MÁV sajtófőnöke. Kavalecz Imre úgy vélte: a budapesti elővárosi vasútvonalakon várhatóan óránként indulhatnak vonatok.

A MÁV sajtófőnöke azt közölte: a Déli pályaudvar fogadja és indítja a dunántúli vonatokat, de a Keleti és Nyugati pályaudvaron továbbra sem teljes körű a vonatközlekedés.

Kavalecz Imre hozzátette: járnak szerelvények az északi- és a dél-balatoni vonalakon, és van vonatforgalom Budapest-Pécs között is. A Tiszántúlon, főként Északlelet-Magyarországon akadozik a vonatközlekedés.

Sikeresnek tartja a munkabeszüntetést az érdekképviselet vezetője. Gaskó István az InfoRádióban azt mondta: hajnalban a vasúti dolgozók mintegy 70 százaléka csatlakozott a felhívásukhoz.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×