eur:
388.48
usd:
360.53
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megdőlhet egy népszerű orvosi hiedelem

Nem csökkentik kimutatható mértékben az antioxidáns étrend-kiegészítők a rák kockázatát - írja egy amerikai tanulmányra hivatkozva a Népszabadság. Lapszemle.

A Népszabadság azt írja: az antioxidáns étrend-kiegészítők nem csökkentik kimutatható mértékben a rákkockázatot, sőt egyes esetekben akár növelhetik is a daganatos megbetegedések esélyét - derül ki egy rangos amerikai szakfolyóirat friss közleményéből. A Mayo Clinic Proceedings januári számában megjelent tanulmány legmeglepőbb megállapítása, hogy a béta-karotint szedő dohányosoknak nagyobb eséllyel alakul ki a szenvedélyükkel összefüggő ráktípus a szervezetükben, mint azoknak, akik nem használják a köztudatban rákmegelőző hatású szerként szereplő táplálék-kiegészítőt. A tizenkét elemzett vizsgálat a tabletta vagy kapszula formájában szedett antioxidánsok hatását vetette össze placebóval, és összességében nem talált bizonyítékot arra, hogy akár a rákos esetek számát, akár a halálozást csökkentenék ezek az étrend-kiegészítők.

Nem ért egyet az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azzal, ha az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a hazai utazási irodáknál információt gyűjt a drága nyaralások befizetőiről, így keresve újabb célpontokat a vagyongyarapodási vizsgálatokhoz - írja a Magyar Nemzet. A Magyar Utazásszervezők és Utazási Irodák Szövetsége a lapot arról tájékoztatta, hogy a jelenleg adatvédelmi jogkörben is eljáró Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint ez az úgynevezett "készletező adatgyűjtés" nem lehet célja az APEH ellenőrzéseinek. Információt ugyanis csak célhoz kötötten, egy már eljárás alá vont magánszemély esetében kérhet ki az adóhatóság a szolgáltatótól.

Az Index.hu azt írja: egy svéd ügyész vádat emelt a Pirate Bay ellen, mert az oldal több millió internetezőnek segített a szerzői jogok megsértésében. A BitTorrent fájlcserélő technológia megjelenésével egy időben, 2004 elején indult el a Pirate Bay nevű oldal, amely sohasem tárolt szerzői jog által védett fájlokat, csupán a fájlcserélőket kötötte össze egymással. A szolgáltatást eleinte egyetlen számítógép szolgálta ki, de az oldal világszerte ismertté vált, és végül már 10-15 millió látogatót vonzott. Hakan Roswall államügyész azzal érvelt a vádemelésnél, hogy a Pirate Bay a reklámbevételekből tartja el magát, tehát a szerzői jogi védelem alatt álló alkotásokból húz hasznot. A négy gyanúsítottat a szerzői jogok megsértésében való közreműködéssel vádolják, és ha elítélik őket akár két év börtönbüntetésre is számíthatnak.

Dörzsölhetik a tenyerüket a magyarországi mobilszolgáltatók vezetői - írja a Napi Gazdaság. Tavaly sokéves rekordok dőltek meg. Az előfizetői szám és a fogalom is lendületesen bővült. A felhasználók igényeit egyelőre a designercsapatok tudják a legjobban kielégíteni, a magyar mobiltulajdonost ugyanis a készülék funkciói kevésbé izgatják. A piaci szereplőknél javulást tapasztalt a hírközlési hatóság, kevesebb panasz érkezik rájuk mostanában, mint a hírközlési ágazat többi szereplőjére. Azért nem nyugodhatnak meg e hír hallatán a cégek, a hatóság ugyanis az idén átfogó vizsgálatot hajt végre mindhárom társaságnál.

A Világgazdaság azt írja: új lendületet akar venni a miniszterelnök a következő napokban, hetekben, ehhez különféle találkozókon gyűjti a muníciót és a szövetségeseket. Gyurcsány Ferenc célja az, hogy lezárja a reformidőszakot, konszolidálásba kezdjen, és megmutassa, nem csupán a Fidesz népszavazásáról szól a belpolitikai élet, a kormánynak saját - össztársadalmi ügyeket érintő - kezdeményezései is vannak. Ezekkel vélhetően február 18-án áll elő. A kormányfő 2007-ben háromszor hirdetett programot, kezdett új szakaszt.

A portfolio.hu azt íjra: miközben meglódult a háztartások betétképzési hajlandósága, elmaradt a karácsonnyal összefüggő hitelfelvételi láz tavaly decemberben - derül ki a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön közzétett adataiból. A visszamenőleges adatmódosítások miatt a statisztika arra is rámutat, hogy az eddig ismertnél érdemben nagyobb volumenű volt a frankalapú devizahitelezés Magyarországon tavaly. A portál számításai szerint a 2007-ben a háztartások által újonnan felvett hitelek kissé több mint háromnegyede devizaalapú volt. Ez számszerűen 1480 milliárd forintot (5,9 milliárd eurót) tett ki, amely 40 százalékkal több, mint 2006-ban volt.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×