eur:
388.37
usd:
360.69
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kihalt pályaudvarok, csak néhány vonat közlekedik

Hajnali 3 óra óta tart a munkabeszüntetés a MÁV-nál; a határozatlan időre szóló általános sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete hirdetette meg az eredménytelen bértárgyalások után. A vasúttársaság és a szakszervezet a pénteki tárgyaláson sem egyezett meg.

Nem született megegyezés a MÁV vezetői és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének képviselői között. A felek nem tudtak megállapodni a határozatlan időre meghirdetett, hajnali 3 órakor kezdődött országos munkabeszüntetés alatti elégséges szolgáltatásról és a szakszervezet által követelt béremelés mértékéről sem. Az egyeztetéseken szombaton folytatják.

A vasúttársaság jogszerűtlennek minősítette a munkabeszüntetést és nem tartja elfogadhatónak az érdekképviselet követelését. A MÁV azt várja, hogy a sztrájk idején a vonatok mintegy 20 százaléka, azaz 650 szerelvény közlekedjen.

A MÁV sajtófőnöke közölte: az eddigi felmérések alapján a forgalmi irányítók 9, a MÁV Gépészeti Zrt.-nél pedig az alkalmozottak 20 százaléka sztrájkol. Kavalecz Imre úgy vélte: a budapesti elővárosi vasútvonalakon várhatóan óránként indulhatnak vonatok.

A sajtófőnök hozzátette: a Déli pályaudvar fogadja és indítja a dunántúli vonatokat, de a Keleti és Nyugati pályaudvaron továbbra sem teljes körű a vonatközlekedés.

Kavalecz Imre hozzátette: járnak szerelvények az északi- és a dél-balatoni vonalakon, és van vonatforgalom Budapest-Pécs között is. A Tiszántúlon, főként Északlelet-Magyarországon akadozik a vonatközlekedés.

A MÁV szóvivője, Sigulinszky Tibor közölte: elsősorban a budapesti elővárosi vonatokat igyekeznek forgatni, odáig eljuttatni, ahonnan már az utasok tömegközlekedéssel be tudnak jutni a városközpontba.

A szóvivő hozzátette: a váci, szolnoki, debreceni, pusztaszabolcsi és hegyeshalomi vonalakon közlekednek egyes elővárosi vonatok.

Üres pályaudvarok

Az InfoRádió tudósítója szerint a korábbi sztrájkokhoz képest kevés utas várakozik a Keleti pályaudvaron és Rákospalota-Újpesten is, vagyis a jelek szerint figyelembe vették a munkabeszüntetést. A vidéki pályaudvarokon is csak néhány utas lézeng.

Az érdekképviselet elnöke sikeresnek nevezte a munkabeszüntetést. Gaskó István az InfoRádióban hangsúlyozta: hajnali 3 és 7 óra között a jegy- és a kocsivizsgálók, valamint a forgalomirányítók mintegy 75 százaléka nem vette fel a munkát.

A szakszervezeti vezető megismételte: az a cél, hogy megállapodjanak a munkáltatóval az idei béremelés mértékében.

Hozzátette: az érdekképviselet a 2008-ra ajánlott bérfejlesztésen felül 10 százalékos, visszamenőleges emelést vár 2007 júliusától, a MÁV Cargo privatizációs bevételéből pedig dolgozónként 250 ezer forint egyszeri kifizetést követel. A tárgyalások reggel 9 órakor folytatódnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×