eur:
389.05
usd:
364.09
bux:
68039.1
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Vagyonokba kerülhetnek a vesztes perek

Február hatodikától változnak a perköltségek megfizetésével kapcsolatos szabályok. A jövőben pervesztés esetén, munkaügyi eljárásokban a munkavállalót terheli az összes költség. Ha a vesztes fél nem fizeti meg a perköltségeket, akkor az adóhivatal hajtja be az eljárás díját.

Február hatodikától úgy változnak a munkaügyi perek szabályai, hogy pervesztés esetén a munkavállalónak kell az összes perben felmerülő költségeket megtérítenie - mondta a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke.

Minél nagyobb a keresetlevélben megjelölt összeg, pervesztés esetén várhatóan annál magasabb perköltséget kell majd fizetni. Korábban egyébként a munkavállalót csak az ügyvédi költségek megtérítésére lehetett kötelezni.

Handó Tünde hozzátette: az új jogszabály csak azokat érinti, akik február 6. után nyújtanak be kereset.

Nem kell előre leróni az illetéket, viszont perveszteség esetén az állam által előlegezett költséget meg kell fizetni - fejtette ki a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke.

A változás nemcsak a munkaügyi pereket érinti, hanem az apaság megállapításért, a gondnokság alá helyezésért, és a gyermek elhelyezéséért indított pereket is.

Mentesség kérhető, de a perköltségek meg nem fizetését szigorú szabályokhoz kötik - tette hozzá Handó Tünde. Kifejtette: a mentesség feltétele, hogy a havi jövedelem ne haladja meg a minimálnyugdíjat, és ne legyen vagyona.

Kevesebb per indulhat

A bíróságok általában nem vezetnek statisztikai adatokat arról, hányan nyernek és veszítenek pert, de a bíróság elnöke szerint nem lehet azt kijelenteni, hogy a munkaügyi pereket többnyire a munkavállalók nyerik meg.

A munkaügyi bíróságokon 2007-ben 241 százalékkal több per indult, mint 1999-ben. Egy bíró átlagosan 142 ügyet fejezett be és átlagosan 96 ügy maradt folyamatban az év utolsó napján.

Az új törvény hatására várhatóan sokkal kevesebb per indul majd a munkaügyi bíróságokon.

Változás az is - és ez már nemcsak a munkaügyi bíróságot érinti -, hogy pártfogó ügyvédet a bíróság már nem rendelhet ki. Ennek kirendeléséről a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat dönthet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 16:30
×
×
×
×