eur:
388.7
usd:
360.91
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Lezuhant egy magyar katonai helikopter

Egy ember meghalt, három megsérült, amikor lezuhant és kiégett egy Mi-8-as katonai helikopter a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Oballánál, Törökszentmiklós közelében.

Egy ember meghalt, kettő súlyosan, egy könnyebben megsérült, amikor balesetet szenvedett egy Mi-8-as típusú helikopter - mondta el a távirati irodának Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A Magyar Honvédség közölte: 18 óra 19 perckor az MH 86. Szolnok Helikopterbázis állományába tartozó Mi-8 típusú helikopter kiképzési feladat végrehajtása közben, Törökszentmiklóstól nyolc kilométerre északra, lakott területen kívül, kijelölt gyakorló területen földnek ütközött, kigyulladt, majd kiégett.

Sélleiné Márki Mária, a három sérültet ápoló szolnoki Hetényi Géza Kórház vezetője elmondta: egyikük zúzódásokat szerzett, társai viszont súlyos égési, valamint mellkasi és koponyasérüléseket szenvedtek.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Havril András vezérkari főnök a helyszínen fejezték ki részvétüket az elhunyt főtörzsőrmester családjának.

Sokoldalú forgószárnyas

A szovjet tervezésű Mi-8-as (NATO-kódneve: Hip, azaz csipkebogyó) többcélú szállító helikopter, amely alkalmas csapatok és utánpótlás szállítására, de rakétákkal alakulatok közvetlen tűztámogatására is.

A Mi-8-as alkalmazható harci, kutató-mentő, vagy tüzérségi-tűzfelderítő helikopterként is. Külső függesztményrendszere lehetővé teszi nagyméretű, a tehertérben el nem helyezhető terhek szállítását maximum 3 tonnáig.

A helikopter hagyományos, egy forgószárnyas, faroklégcsavaros elrendezésű. A két gázturbinás hajtóművet a törzs felső részére építették. A két hajtómű biztosítja a biztonságos repülést és a leszállóhely elérését az egyik hajtómű leállása esetén.

A fő üzemanyagtartályok a törzs két oldalán helyezkednek el. Nagyhatótávolságú repülések esetén a tehertétben további két kiegészítő üzemanyagtartály beszerelésére van lehetőség. A helikopter futóművei nem behúzhatóak, két főfutóból és egy orrfutóból állnak.

A Wikipedia internetes lexikon adatai szerint a Magyar Honvédség nyolc Mi-8T, illetve Mi-9-es helikopterrel rendelkezik.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×