eur:
394.89
usd:
370.5
bux:
65153.4
2024. április 19. péntek Emma

Tehetetlenek a rendőrök a gyermekkorú bűnözőkkel szemben

A hatályos törvények szerint nem veheti őrizetbe a rendőrség azt a 12 éves fiút, aki tegnap combon szúrt egy 15 éves fiatalt a Blaha Lujza téren. A VIII. kerületi rendőrkapitányság vizsgálati osztályának vezetője az InfoRádiónak azt mondta: a fiú már több bűncselekményt is elkövetett, de azon kívül, hogy értesítik a nevelőjét, nem sokat tehetnek. A fővárosban több olyan kerület is van, ahol gyerekkorúak súlyos bűncselekményeket követnek el.

A késelés helyszínétől nem messze fogták el a rendőrök az elkövetőt, a 12 esztendős külföldi állampolgárt, akit a VIII. kerületi rendőrkapitányságon hallgattak meg nevelője jelenlétében - mondta az InfoRádiónak az intézmény vizsgálati osztályának vezetője.

Szilágyi Gábor közölte: mivel szüleinek tartózkodási helye ismeretlen, a fiú a Budapesti Gyermekvédelmi Intézetben él, a meghallgatás után ide szállították vissza a rendőrök.

A fiú ellen több eljárás is folyik a VIII. kerületi kapitányságon lopás, illetve rablás miatt, mivel azonban a törvény szerint még gyermekkorú, így nem büntethető, se őrizetbe, se előzetes letartóztatásba nem lehet helyezni - közölte a vizsgálati osztály vezetője.

A rendőrség a 12 éves fiú ügyében megkereste a gyermekjóléti szolgálatot, az illetékes gyámhatóságot, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt - mondta Szilágyi Gábor, aki hozzáfűzte: a kerületben nem ez a fiú az egyetlen gyermekkorú bűnelkövető.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×