eur:
393.82
usd:
368.45
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Halad a reform: a betegek a kórházi folyosóra kényszerülnek

Vizsgálatot indított az Egészségbiztosítási Felügyelet, miután a Hír Televízió rejtett kamerás felvételeket készített arról, hogy a folyosókon helyezték el a betegeket a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban. Az intézmény osztályvezető főorvosa azt mondta: a méltatlan körülményeknek oka, hogy a reform miatt az ágyszám csaknem a felére csökkent, miközben a páciensek száma nem változott, így nem jut hely mindenkinek.

Valóban igaz, hogy átmenetileg néhány páciens a folyosóra kényszerült az óriási betegforgalom miatt - mondta az InfoRádiónak a gyöngyösi Bugát Pál Kórház osztályvezető főorvosa.

Lippai József hozzátette: a vizsgálatokat mindig a kezelőhelyiségekben végzik, előfordult már azonban, hogy egyes betegek vérnyomását a folyosón mérték meg.

Az év elején a kórházba érkező betegek száma alig változott a tavaly januárihoz képest, a kialakult helyzet oka tehát nem a forgalom növekedése, hanem az, hogy míg 2007-ben két osztályon 146 ágy állt az intézmény rendelkezésére, addig most, a kórházátalakítások után, csak egyetlen osztály működik 80 ággyal - magyarázta a főorvos.

"Nyolcvan ágyra ugyanannyi beteget nem lehet ugyanolyan kulturált körülmények között elhelyezni, mint 146 ágyra" - hangsúlyozta Lippai József.

Az eset miatt a kórházban jártak az Egészségügyi Felügyelet munkatársai, ám a főorvos még nem tudja, mit állapítottak meg.

Építkeznek

Lippai József szerint nem történt szabálytalanság, hiszen eleget tesznek a területi ellátási kötelezettségüknek: aki bejelentkezett a kórházba, teljes ellátásban részesült, egyedül az elhelyezés volt méltatlan, ez azonban - véli a főorvos -, nem az intézmény hibája.

A kórházban nemrég átépítés kezdődött, így hamarosan plusz ágyak is rendelkezésre állnak majd, hogy megfelelő körülmények között, kórtermekben helyezhessék el a betegeket.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azonban továbbra sem finanszírozza a 100 százalékon felüli forgalmat - mondta Lippai József, aki szerint az lenne a megoldás, ha az OEP a tényleges betegforgalomnak megfelelő összeget juttatná el a kórháznak.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×