eur:
390.94
usd:
366.77
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A Fidesz nehezményezi az ombudsman kijelentését - a nap legfontosabb hírei

Megállapodás született a betegszállítással összefüggő legfontosabb kérdésekben - jelentette be az egészségügyi miniszter. Horváth Ágnes azután beszélt erről, hogy a tárca, a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete, valamint a mentőszolgálat képviselői megbeszélést folytattak a mentés és betegszállítás január 1-jei szétválasztása után kialakult helyzetről.

Az egyezség értelmében jövő héttől Békés és Vas megyében összesen 16-tal több autó látja el a betegszállítási feladatokat, a többi helyen pedig egyhónapos vizsgálat után döntenek az esetleges további intézkedésekről.

Az egészségügyi tárca vezetője szólt arról is, hogy mindenhol aláírták a területi ellátási kötelezettségről szóló dokumentumokat. Bíró Ferenc, a betegszállítók egyesületének elnöke arról beszélt, hogy a problémák nagy részére hamarosan megoldást találnak.

A Fidesz szerint az egészségügyi kormányzat alkalmatlanságát bizonyítja az, hogy egyre rosszabb a mentők helyzete, és a betegek csak nehezen tudnak eljutni a kórházakba.

Gyurcsány: nem lesz megszorítás

A miniszterelnök szerint Magyarországon nincs szükség újabb megszorításokra, csak a már elhatározott intézkedéseket kell végrehajtani.

Gyurcsány Ferenc a londoni Euromoney magazinnak adott interjúban úgy fogalmazott: a következő két évben a GDP-hez mérten fél százalékkal szeretné csökkenteni az átlagos adóterhet.

A kormányfő a legnagyobb londoni gazdasági lapnak azt mondta: a megújított konvergenciaprogram alapján az államháztartási hiány 2009-re a GDP 3,2 százalékára csökken.

Pályázat 500 millióra

Pályázatot hirdet a kezdő vállalkozói aktivitás ösztönzésének támogatására a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium; a vissza nem térítendő támogatás keretösszege 500 millió forint. A dokumentáció a tárca honlapján elérhető, a pályázatokat február 1-je és 29-dike között lehet benyújtani.

A Fidesz nehezményezi Szabó Máté kijelentését

A Fidesz arra szólítja fel az állampolgári jogok országgyűlési biztosát, hogy vonja vissza a Kossuth téri tüntetést korlátozni kívánó javaslatát. Szabó Máté ombudsman szerdán nyilatkozott arról, hogy korlátozni kellene a Parlament előtti gyülekezést.

Szájer József és Gál Kinga európai parlamenti képviselők megdöbbentőnek és antidemokratikusnak tartja a javaslatot.

A fideszes politikusok közleményükben hangsúlyozták: a szabad gyülekezés joga a rendszerváltás egyik alapvető vívmánya, az ombudsman fő feladata pedig a polgárok jogainak védelme, nem pedig annak korlátozása.

Kampánypénz

Az SZDSZ-nek 50-100 millió forint áll a rendelkezésére a népszavazási kampány lebonyolításához - közölte a kisebbik kormánypárt kampányfőnöke. Horn Gábor azt mondta: arra kérik a választókat, vegyenek részt a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett referendumon, de azt tartanák célszerűnek, ha mindhárom kérdésben nemmel szavaznának. A Fidesz úgy reagált: az SZDSZ is részese volt annak, hogy tudatosan megtévesztették az országot.

Titkos hangfelvétel

A Fidesz szerint távoznia kell a közéletből Tóth József szocialista országgyűlési képviselőnek, ha bebizonyosodik, hogy 3 évvel ezelőtt szabálytalan módon akarta eltüntetni egy önkormányzati kht. 30 millió forintos hiányát.

Az esetről a HírTv számolt be egy birtokába került három évvel ezelőtti hangfelvétel alapján. A felvétel szerint egy szocialista politikus egy közpénzzel támogatott önkormányzati kht. hiányát akarta utólag legyártott, visszadátumozott dokumentumokkal megszüntetni.

A televízió arról számolt be, hogy a hangfelvételen Tóth József, a megyei közgyűlés volt szocialista alelnöke, jelenleg MSZP-s országgyűlési képviselő hallható.

A HírTv honlapja azt közölte: a hanganyagot a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség is megkapta, és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indított nyomozást december 22-én. A HírTv szerint Tóth József nem ismerte el, hogy köze lenne az esethez.

Szerdán új jelöltek

Szerdán mutatja be új ombudsmanjelöltjeit a köztársasági elnök a parlamenti pártok frakcióvezetőinek a Sándor Palotában. Sólyom László jelöltjeit december 17-én nem támogatta az Országgyűlés; az államfő akkor a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának Nagy Boldizsárt, adatvédelmi biztosnak pedig ismét Péterfalvi Attilát jelölte.

Feladta magát

Az InfoRádió értesülései szerint ügyvédjével jelentkezett a rendőrségen az a fiatalember, aki a csütörtökön sérüléseibe belehalt 18 éves fiút bántalmazta a VIII. kerületben.

A szülők elmondása szerint a szakközépiskolás fiú tegnap azzal ment haza, hogy a józsefvárosi oktatási intézmény közelében megverték őt. Ezt követően lett rosszul. A szülők rögtön kihívták a mentőket, de mire beértek a kórházba, a fiú elhunyt. Az orvos szakértő megállapítása szerint a halált a bántalmazásból eredő koponyaalapi törés okozta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×