eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az új római nagykövet: "Itt már nem egyszerűen barátságról beszélhetünk"

Jövő hétfőn lép hivatalba Merényi Miklós új római nagykövet, aki az InfoRádiónak adott interjúban kijelentette: elsősorban a gazdasági kapcsolatokat szeretné erősíteni Olaszországgal. A diplomata elmondta: nemcsak a befektetéseket, hanem az energiapolitikai együttműködést is szeretné ösztönözni.

Miben szeretne változtatni nagykövetként?

Mindenképpen a gazdaságra szeretném fektetni a hangsúlyt, szerintem ebben tudok több hozzáadott értéket nyújtani. Olaszország olyan természetes szövetségese Magyarországnak, mint mondjuk Bajorország vagy Ausztria. Itt már nem egyszerűen barátságról beszélhetünk, hiszen az természetes. Annyira szoros a külpolitikai egyeztetés, a kulturális kapcsolatok olyan mélyek, hogy én leginkább a gazdasági kapcsolatrendszer erősítésével tudok segíteni.

Mennyire tudja felhasználni ebben eddigi pályafutását? Ön a Figyelő című gazdasági hetilap főszerkesztője, majd a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium sajtófőnöke és szakállamtitkára is volt.

Elég jól ismerem az üzleti életet, amit nagyon jól tudok majd hasznosítani. Ráadásul az utóbbi másfél évben a minisztériumban szakállamtitkárként kifejezetten a nemzetközi gazdasági kapcsolatokkal foglalkoztam. Rutint szereztem a külföldi befektetőkkel való bánásmód terén is. Nem csak befektetésekről, hanem például energiapolitikai együttműködésről is szó van.

Milyen energiapolitikai együttműködés lehetséges a két ország között?

Jó lenne, ha kialakulnának a magyarországi energiaellátás biztonságát növelő infrastrukturális összeköttetések. Erre minden lehetőség megvan, hiszen Olaszország számtalan irányból szerzi be például a földgázt: Észak-Afrikából, Törökországból, Görögországból és Albániából. Róma kiadta az engedélyt arra a 11, cseppfolyósított gázt tároló üzemanyag-tartályra, amely majd a félszigetet körbeveszi. Hozzánk a trieszti lesz a legközelebb, jó lenne, ha a MOL ki tudna építeni egy erre kapcsolódó vezetékrendszert, ezzel is csökkentve az ország kiszolgáltatottságát.

Mekkora szerepe lesz a kulturális kapcsolatok terén?

Ezen a téren különleges a helyzet, hiszen a római Magyar Akadémia elismert, nagyon jól bevezetett és óriási kapcsolatrendszerrel rendelkező intézet. Én ebbe nem nagyon szeretnék beleszólni, inkább csak segíteni szeretném a kulturális kapcsolatokat.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×