eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Giró-Szász: A gödör alja Gyurcsánynak kedvez

A szocialisták csak abban az esetben cserélnek miniszterelnököt, ha tovább csökken a támogatottságuk - jelentette ki a Századvég Politikai Iskola Alapítvány ügyvezető igazgatója. Giró-Szász András politikai szakértő az InfoRádiónak azt mondta: az elmúlt másfél-két év bebizonyította, hogy Gyurcsány Ferenc akkor is megőrizheti pozícióit, ha a tavaszi népszavazásokon az igenek győznek.

Giró-Szász András közölte: jelenleg leginkább a kormányzat által végre nem hajtott intézkedések, illetve a végrehajtott intézkedésekben való csekély hit határozza meg a politikai erőteret.

A szakember az egészségbiztosítási rendszer átalakításával összefüggésben azt mondta: az emberek nagyon nehezen hisznek abban, amelynek pontos konstrukcióját senki sem képes felvázolni; ráadásul a biztosítók számára sem tiszta a kép.

Van-e még lejjebb?

A pártpreferencia adatokról a politikai elemző kifejtette: az MSZP mélyrepülése prognosztizálható volt a 2006-os választások és különösen a balatonőszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után; a miniszterelnök hitelességének teljes elvesztése rázúdult a szocialistákra is, és mivel megtartották Gyurcsány Ferencet, együtt jár a kormányfő és a párt népszerűség-vesztése.

A Századvég Politikai Iskola Alapítvány ügyvezető igazgatója úgy véli: a szocialista párt élén csak akkor következhet be változás, ha olyan mértékben olvad tovább a szocialista szavazótábor, hogy a pártban úgy érzik: jobb azonnal megválni Gyurcsány Ferenctől.

Ha viszont azt érzik, hogy már elérték a gödör alját, és innen vezesse ki az MSZP-t az, aki ebbe a helyzetbe vitte a pártot, megőrizheti a pozícióit - fogalmazott Giró-Szász András.

A politikai elemző megjegyezte: a miniszterelnök számára az első nagy megmérettetés a 2009-es európai parlamenti választás lesz, nem véletlen, hogy addig szól Gyurcsány Ferenc pártelnöki mandátuma.
Túlélheti a népszavazást

A szakember hozzátette: egy érvényes és eredményes - a Fidesz számára kedvező kimenetelű - népszavazás politikai értelemben elszívja ugyan a levegőt a miniszterelnök elől, de a kormányfő az elmúlt egy-másfél évben annyi, számára kedvezőtlen fejleményt élt túl, hogy akár a népszavazási kudarc után is hatalmon maradhat.

Ennek okáról Giró-Szász András azt mondta: az MSZP-n belül és a társadalomban is nagyon magas a tűrésküszöb, a magyar politikusok könnyedén túlélhetnek olyan eseményeket, amelyekbe egy nyugat-európai politikus belebukna.

Kritikus tömeg

A közvélemény-kutatási adatokra visszatérve a Századvég Politikai Iskola Alapítvány ügyvezető igazgatója kifejtette: a 2006-os választások óta a szocialista pártot egy-másfél millió szavazó hagyta ott, közülük száz-kétszázezren szavaznának át a Fideszre, a többiek a bizonytalanok vagy a válaszmegtagadók közé kerültek.

Az ő identitásuk, emóciójuk nem változott, nem válnak közép-hosszú távon jobboldali szavazókká, ám a száz-kétszázezer megforduló szavazat is alapvető módon átrendezheti a viszonyokat egy parlamenti választáson - tette hozzá Giró-Szász András.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×