eur:
387.79
usd:
357.61
bux:
68144.08
2024. május 17. péntek Paszkál

Ismét felmérik a hajléktalanok számát

Három év után rövidesen ismét felmérik, hányan élhetnek fedél nélkül Magyarországon - közölte a februárra tervezett programot koordináló Menhely Alapítvány sajtóreferense. Gurály Zoltán elmondta azt is, hogy a téli időszakban naponta mintegy félszáz szociális munkás segíti a fagyos hidegben utcán élő hajléktalanokat.

A legutóbbi, 2005 telén készített felmérés alapján legalább háromezerre becsülték a budapesti utcákon, közterületeken, parkokban vagy kapualjakban élők számát. A fővárosi szállókon további ötezer hajléktalan élt - mondta Gurály Zoltán.

A szakemberek jelenleg 25-30 ezerre becsülik országos szinten a fedél nélkül élők számát. A fővárosban 5 ezerre, vidéken összesen 6-7 ezerre tehető az ágyak száma a szállókon, ám sok hajléktalan nem akarja igénybe venni ezeket a menhelyeket.

Õket a fővárosban utcai szociális munkások keresik fel rendszeresen, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak, vagy ha kell, esetleg mentőt hívjanak.

Eszméletlen hajléktalanhoz mentőt kell hívni

Az 1989-ben alakult, a közterületeken fedél nélkül élőket felkaroló civil szervezet munkatársa elmondta, a 338-4186-os számú, a nap 24 órájában hívható telefonos diszpécserszolgálaton bárki bejelentést tehet, ha az utcán segítségre szoruló embert lát. A hajléktalan emberhez ilyenkor egy úgynevezett kríziskocsit, vagy szociális munkásokat küldenek. Az eszméletlen, összefagyott, kihűlt, magatehetetlen hajléktalanhoz azonban már a mentőket kell riasztani.

Gurály Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a kihűlés előtt a hajléktalanok gyakran zavart tudatállapotúnak, mozgásukban tétovának tűnnek, és emiatt sokan ittasnak vélik őket, ezért nem hívnak hozzájuk segítséget.

Mindig van hely azoknak, akik menedéket keresnek


Mint elmondta, gyakorlatilag mindig van szabad hely azok számára, akik a hideg elől menedéket keresnek, így például a VIII. kerületi Dankó utcában működő "fűtött utca" a nap 24 órájában fogadja a rászorulókat. Férőhely-hiány miatt senki nem maradhat kint az utcán, aki meleg hajlékot keres - közölte a szakember.

Kitért arra is, hogy a főváros környéki erdőkben, sátrakban, viskókban is nagyon sokan laknak. Mint mondta, ezek az emberek, lehetőségeikhez képest viszonylagos biztonságban vannak, mivel általában csoportokban élnek együtt.

A tapasztalatok alapján úgy látják, hogy a fedél nélkül élők többsége tudja hová fordulhat ételért, szállásért vagy ügyeinek intézéséhez segítségért. Aki esetleg mégsem tudja, hogy az ünnepek között hol kaphat meleg ételt vagy hideg élelmiszer-csomagot, annak a diszpécser-számon bármikor el tudják mondani az "ünnepi menetrendet" - mondta Gurály Zoltán.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×