eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A karácsonyi ünnepek alatt sem javulnak az útviszonyok - a nap hírei

Nem várható az útviszonyok javulása a következő napokban sem. Februárban 3 év után ismét felmérik, hogy hány hajléktalan él Magyarországon. Nagy-Britanniában újabb, úgynevezett adatvesztési ügyről számolt be a kormányzat. A nap hírei 2007. december 23-án, vasárnap.

A karácsonyi ünnepek alatt sem javulnak az útviszonyok

A következő napokban sem várható az útviszonyok javulása - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese.

Tóth Tamás elmondta: az országban marad a fagyos, hideg időjárás, így továbbra is bárhol lehet számítani jeges utakra.

Korábban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője arról számolt be, hogy több mint 60 közúti balesethez hívták a tűzoltókat országszerte vasárnap délutánig, miután a jeges utakon sok koccanásos baleset történt.

Dobson Tibor elmondta: halálesetről sehonnan nem érkezett hír. Hozzátette: elsősorban az ország középső részén okozott illetve okoz gondot az ónos eső és a ködszitálás. A legtöbb riasztás Pest, Fejér és Tolna megyéből érkezett.

Felmérés a hajléktalanokról

Három év után hamarosan ismét felmérik, hogy hány hajléktalan él Magyarországon. A februárra tervezett programot koordináló Menhely Alapítvány sajtóreferense elmondta: 2005-ben legalább 3 ezer ember élt a budapesti utcákon, további 5 ezer pedig a fővárosi szállókon.

Gurály Zoltán hozzátette: a szakemberek becslése szerint országosan jelenleg 25-30 ezer embernek nincs hajléka. Szólt arról is, hogy a Menhely Alapítvány éjjel-nappal hívható diszpécserszolgálaton várja a bejelentéseket a segítségre szoruló hajléktalanokról.

Menesítő ünnepi vonatok


Mentesítő járatokat indít a MÁV az ünnepek idején. A vasúttársaság szóvivője az InfoRádióban elmondta: karácsonykor a hétvégi menetrend lesz érvényben, ám a járatokat sűrűbben indítják, a csatlakozásokat pedig összehangolják.

Balogh-Fazekas Anita közölte: a MÁV-Start Zrt. rendelkezésére álló valamennyi - összesen 3000 - kocsi közlekedni fog. A különösen zsúfolt vonalakon az átlagosnál hosszabb szerelvényeket állítanak forgalomba.

Újabb kínos adatvesztési ügy Angliában

Nagy-Britanniában újabb, úgynevezett adatvesztési ügyről számolt be a kormányzat. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a közegészségügyi szolgálat 9 szövetkezete ismerte be, hogy elvesztek pácienseik személyi adatai.

A tárca ugyanakkor igyekezett megnyugtatni az érintetteket: nincs bizonyíték arra, hogy adataik rossz kezekbe kerültek volna. Az ügy több százezer felnőttet és gyermeket érinthet. Az idén ez már harmadik adatvesztési ügy a szigetországban. A megbuktatott kormányfő pártja győzött

Thaiföldön Thakszin Sinavatra megbuktatott kormányfő szövetségesei nyerték a parlamenti választásokat.

A Népi Erő Párt vezetője már be is jelentette győzelmét, és közölte: koalíciós kormányt fog alakítani.

Két vezető közvélemény-kutató intézet is úgy értékelte, hogy a Népi Erő Párt több mint 200 mandátumot szerzett a 480 fős parlamentben.

A külföldi száműzetésben élő Thakszin Sinavatra volt kormányfőt - korrupciós vádak alapján - vértelen puccsal távolította el a hatalomból a thaiföldi hadsereg 2006 szeptemberében.

Izrael lakásépítési tervei


Izrael 740 lakást épít jövőre két ciszjordániai zsidó településen - jelentette be Rafi Ejtan, a jeruzsálemi ügyek minisztere.

Elemzők szerint a döntés kedvezőtlenül befolyásolhatja a további izraeli-palesztin tárgyalásokat, amelyekről a novemberi annapolisi közel-keleti békekonferencián született megállapodás.

Száeb Erekát, a palesztin tárgyalóküldöttség tagja azt mondta: Izrael destruktív politikát folytat, ami a békefolyamat kudarcához vezethet.

Még szorosabb lesz Venezuela és Kuba kapcsolata

Erősíti gazdasági együttműködését Venezuela és Kuba. Az erről szóló megállapodást Havannában írták alá Hugo Chávez venezuelai államfő és Raúl Castro ideiglenes kubai elnök jelenlétében.

A két ország elsősorban a villamosenergia, az olaj- és a bányászati ágazat fejlesztéséért fog össze. Venezuela azt tervezi, hogy a következő 5 évben háromszorosára növeli olajkitermelését, és a nyersanyag feldolgozásához keres partnereket.

Magas olajárat várnak jövőre


Az ideinél több mint 15 dollárral magasabb átlagos nyersolaj-árat vár jövőre az egyik vezető londoni bankcsoport.

A Barclays Capital előrejelzése szerint - a kereslet és a kínálat alakulása miatt - több olyan időszak is lesz 2008-ban, amikor több mint 100 dollár lesz az olaj hordónkénti ára.

Magas, 95 dolláros átlagárat jósol jövőre a Goldman Sachs befektetési csoport is, ez 10 dollárral magasabb a bank korábbi várakozásánál.

Hatalmas biometrikus adatbázist hoz lére az FBI

A világ legnagyobb biometrikus személyi adatbázisát hozza létre az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda.

A Washington Post azt írta: a tervek szerint 10 év alatt, egymilliárd dollárból építi ki az FBI az egyedülálló digitális adatállományt, amely egyedi fizikai jellemzőkről - így például ujjlenyomatról, arcformáról vagy a szem szivárvány-hártyájáról - tárol majd információkat.

Az amerikai lap úgy tudja, hogy a bázis segítségével minden eddiginél pontosabban meghatározható lesz az emberek személyazonossága az Egyesült Államokban és külföldön egyaránt.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×