eur:
387.83
usd:
357.67
bux:
68145.97
2024. május 17. péntek Paszkál

Gyurcsány: "Mi erre felkészültünk"

Útjelző emlékoszlopot avattak a schengeni csatlakozási ünnepségsorozatot lezáró hegyeshalmi rendezvényen részt vevő magyar és külföldi vezetők.

Ünnepi beszédében a magyar miniszterelnök kijelentette: szabadnak lenni felelősség, osztozni kell a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok értékeinek megőrzésében.

"Mi erre felkészültünk" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: lényeges, hogy ne csak merjünk, hanem tudjunk is szabadnak lenni ebben az új világban.

A kormányfő felidézte Alois Mock volt osztrák és Horn Gyula egykori magyar külügyminiszter történelmi, Közép-Európa átalakulását elindító tettét, amikor tizennyolc évvel ezelőtt átvágták a vasfüggönyt jelképező szögesdrótakadályt.

Ausztria képviseletében Günther Platter belügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy vége van Európa megosztottságának, és köszönetet mondott az új schengeni tagok felkészüléséért.

Rövid beszédében Robert Fico szlovák kormányfő különleges karácsonyi ajándéknak minősítette a határőrzés megszűnését, a schengeni övezet kibővítését.

Barroso: a népek bizalma

Az Európai Bizottság elnöke olyan jelképes eseménynek nevezte a schengeni nyitást, amelynek roppant fontos következményei lesznek az európaiak számára.

José Manuel Barroso leszögezte: a határsorompók megszűnésében a népek egymás iránti bizalma fejeződik ki.

José Sócrates, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Portugália miniszterelnöke kijelentette: megtiszteltetés országa számára, hogy hozzájárulhatott ennek a történelmi eseménynek a megvalósulásához.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×