eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A megélhetési szavazók pártoltak el az MSZP-től

Idén a megszorító intézkedések határozták meg a politikai preferenciákat, jelentős részben ennek a tényezőnek köszönheti a Fidesz, hogy körülbelül kétszeres támogatottsággal rendelkezik az MSZP-hez képest - mondta el a Szonda Ipsos kutatási igazgatója az InfoRádiónak.

Závecz Tibor közölte: év végére a másfélszeres Fidesz-előnyből kétszeres előny lett, ezzel együtt 2007 fő jellegzetessége az egykor 2,3 milliós MSZP-tábor fogyatkozása, amelyből 700-800 ezer ember került a bizonytalan szavazók csoportjába, mintegy 150 ezer ember pedig a Fidesz-szimpatizánsok közé.

Az emberek ebben az évben már a bőrükön érezhették a megszorító intézkedéseket, márpedig minden politikai preferenciát alapvetően meghatároz a személyes érdekek belelátása az egyes politikai erőkbe - hangsúlyozta a szakember.

A Szonda Ipsos kutatási igazgatója szerint a Fideszhez átpártolt szavazókat valószínűleg már sem a gazdasági helyzet javulása, sem Gyurcsány Ferenc esetleges távozása nem vinné vissza a szocialistákhoz.

Závecz Tibor hozzátette: a bizonytalan csoportba került 700-800 ezer szavazó körében alapvetően nem kedvezőtlen Gyurcsány Ferenc megítélése, nem miatta pártoltak el az MSZP-től, így távozása őket sem vinné vissza a szocialista táborba.

Õk úgynevezett megélhetési szavazók, akik a jobb megélhetés reményében csatlakoznak egy párthoz, beállítódásukat a baloldali szimpátia mellett elsősorban szociális szempontok befolyásolják, ezért csak az életszínvonal javulása vihetné őket vissza a szocialista szavazók közé - fejtette ki a szakember.

Népszavazási kilátások

A jövőre nézve a kutatási igazgató fontosnak tartja, hogy a következő kampányok - népszavazás, európai parlamenti választás - nagyságrendje zárójelbe teszi-e a 2006-os eseményeket, relativizálódnak-e az akkori momentumok.

Kérdésre válaszolva Závecz Tibor elmondta: nem hiszi, hogy messzemenő politikai következményi lesznek a népszavazásnak.

A Fidesz által kezdeményezett népszavazás kilátásairól a szakember közölte: nagyon nagy esély van arra, hogy az igenek száma meghaladja a kétmilliót, de fontos tényező lesz a részvételi arány is, amelynek feltornázása kemény feladat elé állítja a Fideszt. A közvélemény-kutatási adatok szerint az MSZP-nek nincs esélye arra, hogy a nemek arányát kritikus szintre emelje.

A Szonda Ipsos kutatási igazgatója úgy véli, hogy a Fidesz 2008-ban megőrizheti népszerűségét - különösen, ha a párt számára kedvezően alakul a népszavazás -, a 2006-os 2,3 millió és a jelenlegi 2,8 millió szavazója/szimpatizánsa közötti tartományban.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×