eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elhalasztották a Postabank-ügy ítélethozatalát

Elhalasztotta a Fővárosi Ítélőtábla a Postabank-ügyben megvádolt Princz Gábor volt elnök-vezérigazgató és társainak másodfokú ítélethozatalát. A bírói testület nem jutott döntésre, ezért a másodfokú per folytatását január 10-ére halasztották.

A legutóbbi tárgyaláson az ügyész perbeszédében az elsőfokú bíróság ítéletének hatályon kívül helyezését indítványozta. Princz Gábor védője felmentést, vagyis az ítélet helyben hagyását kérte.

Az elsőfokú bíróság még tavaly júliusban mentette fel a volt bankvezért és társait a hűtlen kezelés vádja alól.

A Fővárosi Főügyészség 2003-ban a Postabank egykori elnök-vezérigazgatója és a pénzintézet korábbi hat vezető beosztású munkatársa ellen azért emelt vádat, mert álláspontjuk szerint a vádlottak még 1995 és 1997 között szándékosan megszegték a törvényi kötelezettségeiket, hibás üzletpolitikát folytattak, sorozatosan megtévesztették a bank tulajdonosait és a bankfelügyeletet, nem képeztek céltartalékot és jól prosperáló bank látszatát keltették.

Princz Gábor és társai ellen összesen 34,5 milliárd forint, vagyis különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt indult büntetőügy.

A Princz Gábor és társai ellen benyújtott vádirat szerint a Postabank saját tőkéje 1995 áprilisában 9,7 milliárd forintról 1997-re 2,4 milliárd forintra csökkent.

Történt mindez egy 17 milliárd forintos tőkeemelés és egy 12 milliárdos állami kezességvállalás bejelentése után. A bíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy a bank vezetői legfeljebb jogszabályt sértettek, de nem okoztak vagyoni hátrányt azzal, hogy nem képeztek céltartalékot.

Az elsőfokú ítélet kihirdetése után több ügyvéd is bírálta az ügyészséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×