eur:
389.12
usd:
363.64
bux:
68262.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Pluszpénz a mentőszolgálatnak - a nap legfontosabb hírei

A Fidesz és a KDNP mindhárom népszavazási kezdeményezésében összegyűlt a megfelelő számú aláírás, így várhatóan a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében kiírható a referendum - állapította meg az Országos Választási Bizottság.

A testület határozata ellen három napon belül lehet felülvizsgálati kérelemmel élni a Legfelsőbb Bíróságnál, amelynek ezután szintén három nap alatt kell döntést hoznia.

A határozat jogerőre emelkedése után az Országos Választási Bizottság vezetője levélben tájékoztatja az Országgyűlés elnökét a kezdeményezésről.

Szolidáris pedagógusok

Szolidáris a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok december 17-ére hirdetett sztrájkjával a Pedagógusok Szakszervezete.

Az érdekképviselet elnöke az InfoRádióban elmondta: nem támogatják, hogy a pedagógusok határozatlan idejű munkabeszüntetést tartsanak, mert az aránytalanul sok problémát okozna a közoktatásban.

Árok Antal közölte: várhatóan kétórás figyelmezető sztrájkkal vagy tiltakozó fórumokkal fejezik ki szolidaritásukat.

A Liga és a kormány képviselői pénteken ülnek ismét tárgyalóasztalhoz; a hétfői egyeztetésen nem közeledtek az álláspontok.

A tömörülés továbbra is az egészségbiztosítási reform és a nyugdíjszámítás új rendszerének visszavonását szeretné elérni, a kormány azonban erre nem hajlandó.

MOL: új tervek

Új vállalat alapítását javasolja a Mol-csoport a közép- és délkelet-európai gázszállító hálózatok egyesítésére. A társaság vezérigazgatója az Inforádióban azt mondta: a cél Európa egyik leghosszabb, 27 ezer kilométeres vezetékrendszerének létrehozása.

Mosonyi György hangsúlyozta: az egyesült gázszállító vállalat megalapításával lehetővé válna a verseny, ami az egyik legfontosabb feltétele az ellátásbiztonság növelésének.

Az Európai Bizottság szóvivője közölte: részletesen elemzik majd a magyar cég tervét, az osztrák OMV pedig közleményben úgy fogalmazott: a kezdeményezéssel a MOL elismerte, hogy szükség van az összefogásra az energiaszektorban.

Béremelés a közszférában

Januártól átlagosan 5 százalékkal emelkedik a közalkalmazotti, köztisztviselői és a hivatásos állományban dolgozók illetménye - jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára.

Herczog László elmondta: az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban arról is megállapodtak, hogy a 2009-es bértárgyalások 4 százalékról indulnak.

A Fidesz szerint fennáll a veszélye annak, hogy a közszférában dolgozók reálbére jövőre is csökkenni fog. Répássy Róbert, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: ez újra családok százezreinek okoz majd komoly nehézséget.

Pluszpénz a mentőszolgálatnál

Az őszi 2 milliárd után további 1 milliárd forintot kap működésének biztosítására a mentőszolgálat - döntött a kormány.

Korábban az MSZP és a Fidesz is pluszforrást kért a parlamentben a szervezet számára. Az Országos Mentőszolgálatnál közben átmeneti és részleges létszámstopot rendeltek el.

A szervezet szóvivője elmondta: december közepére döntés születik arról, hogy jövőre milyen típusú és mennyiségű feladatot kell ellátniuk, ennek ismeretében határoznak majd a létszámról, a kocsik számáról és a finanszírozásról.

Győrfi Pál az InfoRádióban hangsúlyozta: nehézséget jelent a szolgálatnál a szabadságok kiadása is, így elképzelhető, hogy a nem sürgősségi feladatot ellátó, betegszállító gépkocsikat nem tudják teljes létszámmal elindítani, az életmentő ellátást azonban igyekeznek fenntartani.

Áremelés Budapesten

Az InfoRádió értesülése szerint elkészült a végleges BKV-tarifaemelési javaslat. A tervezetben három verzió, egy 10, egy 13 és egy 17 százalékos emelés szerepel.

A díjakról december 20-án dönt a fővárosi közgyűlés. A városüzemeltetési bizottság közben nem fogadta el a BKV jövő évi menetrendjét tartalmazó paraméterkönyv alapelveit.

Vasárnap lép hatályba a Volán-társaságok jövő évi menetrendje. A Volán Egyesülés adatai szerint a jövő évi menetrendben a munkaszüneti napokon csaknem 2 százalékkal, a munkanapokon több mint 5 százalékkal csökken a járatok száma.

A cél: jólműködő vállalatokat létrehozni

Január elsején kezdi meg működését a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács - közölte a szervezet elnöke.

Nagy János az InfoRádióban elmondta: a cél, hogy jól működő állami vállalatok jöjjenek létre.

Hangsúlyozta: jelenleg egyetlen vagyonelem értékesítését sem tervezik. Az elnök arról is beszélt, hogy feltehetően egy éven belül végeznek a privatizációs szerződések átvizsgálásával, az állami vagyonleltárt pedig a jövő év végére állítják össze.

Úgy vélte: a több mint 10 ezer milliárd forint értékben nyilvántartott állami vagyon valós értéke megközelítheti az 50 ezer milliárdot is.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×