eur:
389.95
usd:
363.88
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egészségbiztosítási reform: megvan a koalíciós megállapodás

A koalíciós pártok megállapodtak az egészségbiztosítás új szabályozásáról - hangzott el az MSZP és az SZDSZ egyeztetése után.

Az egészségbiztosítási pénztárak a vizitdíj átvállalását az egészségmegőrző programon való részvételhez köthetik - mondta az egészségügyi miniszter.

"Meg tudtunk állapodni valamennyi fennmaradt (...) kérdésben, gyakorlatilag nagyon pici technikai kérdések maradtak vitásak" - fogalmazott Horváth Ágnes.

Kökény Mihály (MSZP), a parlament egészségügyi bizottságának elnöke szintén azt mondta, hogy nincs vitás kérdés, az elmúlt napokban végzett munkáról tájékoztatták Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnököt.

A politikus hozzátette: a csütörtöki bizottsági ülésen kapcsolódó indítványok formájában kerülnek napirendre a most megvitatott kérdések. Mint mondta, 30-40 módosító indítványról van szó.

"Nincs semmiféle új elem. Technikai kérdésekről volt szó, szakmai megoldásokról volt szó, nincs egyetlen olyan pont, amely a megállapodásban akár egyik, akár másik párt részéről nyitva maradt volna" - mondta a szocialista politikus.

Kökény Mihály kiemelte: sem a törvény filozófiáját érintő kérdéseket, sem pedig a koalíciós megállapodás sarkalatos pontjait nem kellett újratárgyalni.

Hozzátette: minden olyan kérdésről van indítvány, amelyet az MSZP-frakció már megtárgyalt, így a minimális licitárról, a Nemzeti Egészségbiztosítási Központ feladatairól, vagy a fejkvóta-szabályozásról, amelyre jó szakmai javaslat született.

Horváth Ágnes hozzátette: a fejkvóta-képlet az igénybevételt és szükségletet veszi alapul, így a kiegyenlítődésre törekszik.

"Mindig arról beszéltünk, hogy az igénybevétel nem felel meg a szükségleteknek (...), el kell indulni a kiegyenlítődés felé, nem tűrhetők el igazságtalanságok" - fogalmazott.

Kökény Mihály elmondta: a mostani megbeszélésen nem változtattak a licitáron, ami pénztártagonként 12 ezer forint lesz. Így 120 milliárd forint állhat rendelkezésre a pénztárak biztonságos működésére és az ágazat fejlesztésére.

A szaktárca vezetője elmondta azt is, hogy a pénztáraknál az állami tulajdonból fakadó osztalékot az egészségügy fejlesztésére fordítják majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×