eur:
389.63
usd:
363.68
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Borsik: A Liga megalázta a szocialistákat

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége nem vesz részt a december 17-ei sztrájkban, bár számukra is elfogadhatatlan, hogy az egészségbiztosításba üzleti alapú biztosítókat is bevonnak - közölte Borsik János, a szövetség elnöke.

A szövetség kétnapos kongresszusa után tartott sajtótájékoztatón az elnök elmondta: a hat országos szakszervezeti konföderáció egységes abban, hogy az üzleti biztosítók bevonásával megszűnik a nemzeti kockázatközösség.

Ezért ha az erre vonatkozó törvényjavaslatot ilyen formában fogadja el a parlament, akkor szövetségük továbbra is tiltakozni fog ellene - tette hozzá.

A december 17-ére meghirdetett sztrájkkal, annak határozatlan idejű formájával viszont nem értenek egyet. A sztrájkot csak jól előkészítve szabad alkalmazni.

Az Autonómokhoz tartozó Mozdonyvezetők Országos Szakszervezete például csak akkor hirdet sztrájkot, ha a dolgozók 80-90 százalékától írásbeli támogatással rendelkezik, mert ez erkölcsileg már köti a résztvevőket.

A jövő évre vonatkozó bértárgyalást már elkezdték a MÁV-nál, ennek során lehetséges, hogy a mozdonyvezetők is alkalmazzák majd a sztrájk eszközét.

Az Autonómok vezetője kérdésre válaszolva elmondta: a december 17-ei sztrájkot meghirdető Liga Szakszervezetek, illetve a hozzájuk csatlakozó Munkástanácsok Országos Szövetsége nem kezdeményezett tárgyalást a többi négy országos szakszervezeti konföderációval egységes fellépésről. Az Autonómok például az újságból értesültek a sztrájkról.

Borsik János megalázónak nevezte azt, hogy a Liga Szakszervezetek 100 ezer forintot ajánlott fel azoknak az MSZP-s országgyűlési képviselőknek, akik a frakció álláspontjával ellentétesen szavaznak az egészségbiztosítási reform törvényjavaslatánál.

Mint mondta, ez megalázó ajánlat volt a képviselők számára, de szerinte megalázó a demokráciára, a szakszervezetekre, a munkavállalókra nézve is.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének kongresszusa levelet küldött Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek. Ebben a szakszervezeti szövetség felhívja a figyelmét korábbi kijelentéseire, amelyben a társadalmi párbeszéd fontosságát hangsúlyozta a miniszterelnök.

Az utóbbi idők gyakorlata viszont ennek ellentmond, a kormány nem veszi figyelembe a társadalmi partnerek véleményét, a piac, a versenyképesség került az első helyre, a szolidaritás, az igazságosság elé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×