eur:
393.1
usd:
367.23
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Az MDF "politikai tanúvallomást" kér a pártelnököktől Gripen-ügyben

A Magyar Demokrata Fórum arra kéri a parlamenti pártok elnökeit, hogy úgynevezett politikai tanúvallomás aláírásával személyesen vállaljanak garanciát arra, hogy pártjuk sem közvetve, sem közvetlenül nem jutott semmilyen kenőpénzhez a Gripen-beszerzések idején - jelentette be Dávid Ibolya elnök.

Az MDF elnöke emlékeztetett: minden eddiginél komolyabb, nemzetközi szintű korrupciós gyanú fogalmazódott meg magyar pártok, és rajtuk keresztül Magyarországgal szemben az ügyben.

A The New York Times tekintélyes amerikai napilap a közelmúltban azt írta: a CIA adatai szerint a magyar politikai pártok több millió dollárt kaptak egy hadiipari csoporttól 6 évvel ezelőtt azért, hogy Magyarország a brit céggel kössön szerződést vadászgépek beszerzéséről.

Az újság idézte Tome H. Walters altábornagyot, aki akkoriban a washingtoni védelmi minisztérium tengeren túli eladásait felügyelte. Az azóta nyugállományba vonult Walters tábornok 2001-ben levelet írt a Cseh Köztársaság külügyminiszterének, nehezményezve, hogy nem "átláthatók" a vadászgépbeszerzést célzó tárgyalások.

A tábornok azt mondta, az amerikai kormányzat Magyarországon is hasonló gondokkal szembesült, amikor vadászgépeket próbált eladni.

Amerikai tisztségviselők azt mondták: úgy vélik, a magyar és a cseh kormányt befolyásolták a "pénzösszegek". A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik tájékoztatóján elhangzottakat idézték, amelyek szerint a BAE Systems dollármilliókat fizetett a magyarországi fő politikai pártoknak a szerződések elnyerése érdekében.

Az ügyben az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségen túl már több országban, így Svédországban, Ausztriában és az Egyesült Királyságban is vizsgálatok indultak.

Dávid Ibolya MDF-elnök szerint a további bizalomvesztés, az ország szavahihetőségének fenntartása érdekében valamennyi parlamenti párt elnökének nyilatkoznia kellene szerepéről a Gripen-ügyben.Az MSZP nem írja alá

Rendhagyónak nevezte a Magyar Demokrata Fórum elnökének felhívását a Magyar Szocialista Párt szóvivője.

Nyakó István úgy véli: Dávid Ibolyának pr-tanácsadói javasolták, hogy ilyen formában kérjen elnézést azért, mert igazságügy-miniszterként nem figyelt arra, milyen döntést hoz a kormány, amelynek tagja volt.

A szóvivő hozzáfűzte: nem világos, hogy miért kellene nyilatkoznia egy olyan párt vezetőjének, amely a Gripen-szerződés megkötése idején ellenzékben volt, így nem lehetett a döntés közelében.

Nyakó István szerint, amennyiben valóban fizetett kenőpénzt a brit BAE Systems egyes politikai pártoknak azért, hogy a Gripent válasszák, akkor abból az összegből "azoknak fizethettek elsősorban, akik maguk döntöttek a kérdésben", vagyis az akkor kormányon lévő Fidesznek, MDF-nek és Független Kisgazda Pártnak.

Az MSZP szóvivője kijelentette: az MSZP egyetlen vezetője, munkatársa és képviselője sem kapott az összegből.

Nyakó István hozzátette: nem írják alá a politikai tanúvallomást.A Fidesz politikusai közül senki nem kapott illegális támogatást a Gripenek beszerzése kapcsán - áll abban a levélben, amelyet Pokorni Zoltán alelnökhozott nyilvánosságra.

"Alulírott, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség 2001 májusa és 2002 júliusa között hivatalban volt elnöke igazolom, hogy az általam vezetett párt, illetve politikusai semmilyen formában - sem közvetve, sem közvetlenül, sem közvetítő cégeken vagy magánszemélyeken keresztül - nem kaptak illegális pénzügyi támogatást a Gripen-vadászgépek beszerzése kapcsán" - olvasható a levélben.

"Az akkori döntést kizárólag szakmai szempontok indokolták. Amennyiben mégis kiderülne, hogy az általam korábban vezetett párt kapott ilyen támogatást, akkor személyes felelősséget vállalok, és azonnali hatállyal lemondok pártvezetői tisztségemről" - Pokorni Zoltán közleményében.

Az SZDSZ szerint az igazságszolgáltatásnak kell lépnie

Az SZDSZ érti, de nem fogadja el Dávid Ibolya kezdeményezését, amellyel az igazságügy-minisztersége alatt hozott kormányzati döntéshez a liberálisok utólagos támogatását kéri. Hat éve is minden fórumon, minden alkalommal elleneztük a Gripenek beszerzését, és ezt most sem gondoljuk másképp - közölte Gusztos Péter ügyvivő.

Nem a pártoknak, hanem a független igazságszolgáltatásnak van teendője ebben az ügyben. Mi, liberálisok pedig bátran állunk minden vizsgálat elé, hiszen nemmel voksoltunk a Fidesz-MDF-FKGP-kormány döntésére is - olvasható a közleményben.

Az MDF elnöke rossz ajtón kopogtat: ők döntöttek, nekik kell számot adniuk a gyanús közbeszerzésről. Az SZDSZ úgy véli, Dávid Ibolya nem populista politikai akcióval, hanem magyarázattal tartozik a közvéleménynek - tette hozzá.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×