eur:
389.61
usd:
361.81
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Zuschlag-ügy: húszmillió uniós forrásból

Csaknem húszmillió forint uniós pénzt nyertek azok a civil szervezetek, melyek többségét a Zuschlag-üggyel összefüggésben vizsgálja az ügyészség - értesült a Népszabadság.

A "hálózat" egy része (legkevesebb hat szervezet) ugyanis az Ifjúság 2000-2006 program pályázatain is nyert, miniszteri döntés alapján. Az ügyészség a nyomozás során lefoglalta a pályázati akták egy részét.

"A fiatalokat egymás jobb megismerésére és kölcsönös elfogadására nevelni" - ezzel a céllal hozták létre az EU tagállamai az Ifjúság 2000-2006 programot a 15-25 év közötti korosztály számára.

Csoportos cserék, külföldi önkéntes szolgálat, tanulmányutak, továbbképzés; számos projektre lehetett pályázni.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy Nagy Imrét, a KISZ egykori első titkárát és Dóra Ottót, az MSZP Nógrád megyei elnökségi tagját nevezték ki nemrég igazgatósági elnöknek a honvédelmi tárca két nyereséges cégében.

A szaktárca állítja: sem a politikai, sem az üzleti kapcsolatnak nincs köze a kinevezésekhez.

Az Index beszámolója szerint Európában nőtt az esélye annak, hogy hamarosan repülőgépen is telefonálhassunk.

Az ügy évek óta napirenden van, de az érintett hatóságok aggódtak repülés biztonsága és az eddig felvetett üzleti modellek megvalósíthatósága miatt.

A brit telekommunikációs hatóság, az Ofcom az Európai Unióval folytatott tárgyalások után új javaslattal állt elő, amely egész Európára érvényes lehet, ha elfogadják.

Az újítás lényege, hogy a repülőgépekre kisméretű bázisállomás telepítenek, amely a jeleket műholdra továbbítja. Emiatt minden egyes telefonhívásért roamingtarifát kell fizetni.

A délkelet-európai polgárok a megtakarításaikat egyre szívesebben fektetik ingatlanba, ezen belül is saját otthonuk finanszírozására fordítják a pénzt. Az érintett országok lakáspiacán komoly bővüléssel lehet számolni - közli a Napi Gazdaság.

Mégsem hagyhatják ott magánnyugdíjpénztárukat januártól azok az ötven év fölöttiek, akik belépésük miatt veszteséget "gyűjtöttek" az elmúlt tíz évben - olvasható a Világgazdaságban.

Az erről szóló módosító indítványt ugyanis beterjesztői - kormánydöntés hiányában - visszavonták. A tagok nyilván üdvözölnének egy ilyen módosítást, ám a piaci szereplők reakciója korántsem ilyen egyértelmű.

Miközben büszkén hirdeti a kormány, hogy megfelelő ütemben (a tervekkel összhangban) halad az államháztartási hiány lefaragása, aközben egyre inkább látszik: ha következetes lenne a fiskális fegyelem, akkor a most tervezettnél jelentősen nagyobb lehetne a deficitcsökkenés mértéke az idén és 2008-ban is.

A következő évre benyújtott költségvetés arról árulkodik, hogy a terven felüli államháztartási bevételeket teljes egészében elkölti a kormány. További részletek a portfolio.hu elemzésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×