eur:
389.75
usd:
361.92
bux:
68484.97
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mit tehet egy rendőr? - az igazoltatási kézikönyvből kiderül

Megjelent a rendőrség igazoltatási zsebkönyve. A kiadvány célja, hogy az állampolgár megismerje, mit tehet egy rendőr, és mit nem egy igazoltatás során. Az országos rendőrfőkapitány szerint ezzel a kiadvánnyal is erősíteni szeretnék a bizalmat az állampolgárok és rendőrök között.

Egy rendőr bűncselekmény vagy szabálysértés észlelése, vagy valamilyen veszélyhelyzet esetén köteles intézkedni - olvasható a rendőrség internetes oldalán nyilvánosságra hozott igazoltatási zsebkönyvben.

A kiadványban felhívják a figyelmet arra, hogy ha valakit a rendőr arra kér, igazolja magát, akkor nem szabad ellenállást tanúsítania, mert a rendőr akár kényszerítőeszközt is alkalmazhat.

A kézkönyv tételesen felsorolja, hogy a rendőr milyen eszközöket használhat, így szerepel benne a bilincs, a vegyi eszköz, az elektromos sokkoló, a lőfegyver, a tömegoszlatás, valamint a csapaterő alkalmazása is.

Mindezek használata előtt a rendőrnek fel kell szólítania az állampolgárt a jogellenes magatartás befejezésére, illetve figyelmeztetnie kell, ugyanakkor az állampolgárnak joga van tudnia, miért kéri iratait a járőr.

A polgári ruhában lévő rendőr szolgálati igazolványának és jelvényének felmutatásával igazolja, hogy a rendőrséghez tartozik. Az egyenruhás rendőr jól látható helyen köteles azonosító számot viselni.

A rendőr az igazoltatás során jogosult az igazoltatott személy ruházatát, csomagját és járművét is átvizsgálni, továbbá a megismert adatokat rögzíteni.

Abban az esetben, ha valaki otthon felejti az iratait, és a rendőr kéri a személyi igazolványát, akkor igazolhatja őt szülő, testvér vagy hozzátartozó.

Ha valaki mégis úgy érzi, a rendőri intézkedés jogszerűtlen vagy szakszerűtlen volt, akkor nyolc napon belül panaszt lehet tenni, a megkeresésekre pedig 15 napon belül válaszolnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×