eur:
389.73
usd:
361.95
bux:
68469.82
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mikola és Horváth Ágnes: a közös maximum

Katasztrofális helyzetben van a mentőszolgálat, és szigorúan fel kell lépni a dohányzás visszaszorítása érdekében - ebben a két kérdésben értett egyet a Corvinus Egyetem Tárcatükör című rendezvényén Horváth Ágnes egészségügyi miniszter és Mikola István a Fidesz szakpolitikusa. Bár azt is mindkét politikus elfogadta, hogy változtatásra van szükség az egészségügyben, a jelenlegi intézkedéseket eltérően ítélték meg.

A egészségügyi miniszter szerint a gyógyszerpiac átalakítása, míg a Fidesz szakpolitikusa szerint a járulékfizetés szigorítása volt az elmúlt egy év legsikeresebb egészségügyi lépése - hangzott el a Corvinus Egyetem Tárcatükör című rendezvényén.

Horváth Ágnes kifejtette, hogy a vizitdíj bevezetésével az a céljuk, hogy az indokolatlan orvoslátogatásokat megszüntessék; és hogy ezt nem az egészségügyi járulék helyett kell fizetni.

Erre Mikola István azt mondta: Magyarországon 2-2,5 millió ember él olyan szegénységben, hogy számukra a 300 forintos vizitdíj megfizetése is nehézséget jelent.

A Fidesz országgyűlési képviselője szerint Magyarországon ma komoly gondot okoz, hogy egyes vidéki településeken nincsenek háziorvosok, mivel a magasabb fizetések miatt sokan külföldön vállalnak munkát.

Az egészségügyi miniszter szerint a magyar orvosoknak sem lehet megtiltani a szabad külföldi munkavállalást, ám olyan hazai ösztönzőrendszert kell kialakítani, amely érdekeltté teszi az orvost, hogy idehaza maradjon.

Épp emiatt dolgozik a tárca az úgynevezett rezidensrendszer kialakításán - tette hozzá Horváth Ágnes.

Nem értettek egyet a vitapartnerek a kórházi várólisták kérdésében, illetve a teljesítményvolumen-korlát létjogosultságában.

Arra a kérdésre, hogy milyen egészségügyi rendszert látnának szívesen az országban, Horvát Ágnes azt felelte: felül kell vizsgálni az ellátási csomagot; a lehívható uniós forrásokból fejleszteni kell a kórházakat és a járóbeteg-szakrendelőket.

Mikola István azt elismerte, hogy a rendszer átalakítására szükség van, de összességében elhibázottnak tartja a reformot, amelyben nem lát logikát, és egy hallgatói kérdésre, miszerint, ha a Fidesz kormányra kerül visszaállítják-e a rendszert, határozott igennel felelt.
Két dologban értettek egyet a vita résztvevői. Mindketten hangsúlyozták, hogy a mentőszolgálat súlyos forráshiányban van, és az államnak segítséget kell nyújtania. Továbbá közös nevezőre jutottak abban is, hogy a dohányzás ellen szigorúan fel kell lépni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×