eur:
389.61
usd:
361.92
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mégis létezik a dokumentum, amelyre Mikola hivatkozott

A biztosítótársaságok még nem döntötték el, hogy belépjenek-e az egészségbiztosítási piacra - mondta az InfoRádióban az egyik társaság igazgatósági tagja. Paál Zoltán szerint a nyilvánosságra hozott egészségbiztosítási reformról szóló törvénytervezet nem kellően részletes ahhoz, hogy dönteni tudjanak.

Paál Zoltán az egészségügyi szakemberekhez hasonlóan azt a nézetet vallja, hogy olyan törvény született, amely kompromisszumot teremt ugyan a különböző politikai erők álláspontja között, ennek köszönhetően azonban csak egy átmeneti szabályozásnak tekinthető. Mint mondta, számos pont még megoldatlan, vagy nem felel meg a kiinduló koncepciónak.

Igazi "öszvér megoldás" született, amelyben számos kérdés tisztázatlan. Például az, hogy a kisebbségi tulajdonos mennyire szólhat bele a menedzsment irányításába.

Nem világos az sem, hogy a biztosítóknak mely rendelőintézettel kell kötelező jelleggel szerződést kötniük, vagy az, hogy ha a biztosító nyereséggel zár, akkor az összeg hány százalékát kell visszaforgatni az egészségügybe.

Azt pedig főleg nem tudják a biztosítók, hogy mekkora kockázatot vállalnak, és ezért milyen nyereségre számíthatnak. Paál Zoltán cáfolta, hogy a biztosítók garantált hozamot akartak volna.

Azt azonban nem szeretnék, ha a bevételeiket és a kiadásaikat is tőlük teljesen függetlenül határoznák meg, és így akár egy olyan helyzet is kialakulhatnak, amikor a biztosítótársaságok tevékenységétől teljesen függetlenül az egész ágazat veszteséges lehet.

Sosem kértek garantált hozamot

Azzal nem ért egyet, hogy az egyes biztosítók maguk dönthessék el, milyen ellátást adnak meg a partnereiknek, és melyeket nem, arra azonban lehetőséget akarnak kapni, hogy ellenőrizzék: az ellátók betartják-e például azokat az előírásokat, szakmai protokollokat, amelyek alapján a finanszírozást megkapják.

Elmondta azt is, hogy mindezek miatt a biztosítótársaságok még nem döntötték el, hogy belépjenek-e az egészségbiztosítási piacra.

A tárca várhatóan áprilisban tartja a licitálást az egyes területekre, ezért szavai szerint legkésőbb márciusig kell dönteniük. Sokáig nem halogathatják a dolgot, mert fél év kevés lehet ahhoz, hogy felkészüljenek erre a feladatra.

Paál Zoltán megerősítette azt a lapinformációt, miszerint a nyáron összeállítottak egy 10 pontos kritériumrendszert a belépéshez, de mint mondta, ez csak egy szakétői tervezet volt, és sokat változott az elkészülés óta, így el sem küldték a tárcának.

Errő a dokumentumról Mikola István fideszes politikus beszélt a héten. A kormány tagadta az igénylista létezését. Részletek itt!

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×