eur:
389.72
usd:
362.19
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megértő fül várja majd panaszainkat a MÁV-ról

A MÁV-tól független fogyasztóvédelmi szakember fogadja majd a jövőben az utasok panaszait és javaslatait - értesült az InfoRádió. Az utasjogi biztosnak már szeptembertől dolgoznia kellene.

Rövidesen utasjogi biztos kezdi meg munkáját a vonaton utazók szolgálatában - értesült az InfoRádió.

Az Igazságügyi, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban dolgoznak a poszt létrehozásához szükséges jogszabályon. A részletekről azonban nem nyilatkoznak sem a tárcáknál, sem pedig a MÁV-Start Zrt.-nél és a Magyar Vasúti Hivatalnál.

Az utasjogi biztos a MÁV-tól független Magyar Vasúti Hivatalnál dolgozik majd. Már honlapja is van a www.utasjogok.gov.hu címen, bár érdemi információ még nincs rajta.

A hallgatás oka valószínűleg a jelentős késedelem. Eredetileg ugyanis a szeptemberi Mobilitási Hét keretében akarták bemutatni az állami fogyasztóvédelem intézményrendszeréből érkező utasjogi biztost, de ezt a ceremóniát csendben elhalasztották, mert a törvényi háttér nincs meg.

Úgy tudjuk, hogy a szakember a közeljövőben egy kormányszóvivői tájékoztató keretében lép a nyilvánosság elé.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter májusban jelentette be, hogy a személyszállításért felelős MÁV Start Zrt. júliusi indításával egy időben intézkedési tervet kért a vasúton utazók jogainak erősítése érdekében a MÁV Zrt. és a Magyar Vasúti Hivatal elnökétől.

A tárcavezető szerint meg kell szüntetni a szolgáltatók és az utasok jogai, illetve kötelezettségei közötti aránytalanságot.

Az utasok joggal várják el a szolgáltatási minőség javulását - fogalmazott akkor Kóka János

Az augusztusra elkészült intézkedési terv az utasok panaszainak érdemi kivizsgálásának, a megfelelő utastájékoztatásnak, a kulturált jegyvásárlásnak, az utasbiztonságnak és a mozgáskorlátozottak utazási feltételeinek garanciáit tartalmazza.

Az tény, hogy a MÁV-tól független utasjogi biztosra nagy szükség van, hiszen a jelenleg hatályos vasúti közlekedési törvénynek nincsen utasjogi fejezete, mivel megalkotásakor még remény volt a kérdés európai szintű rendezésére.

Idén márciusban azonban az Európai Parlament leszavazta az Európai Bizottság javaslatait, így szükségessé vált a kérdés nemzeti hatáskörben történő rendezése.

Információnk szerint a Magyar Vasúti Hivatal javaslatai elkészítésekor figyelembe veszi az unió legjobb vasúti hivatali gyakorlatait, illetve a Nemzeti Hírközlési Hatóság, a Magyar Energia Hivatal és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének fogyasztóvédelmi gyakorlatát.

Az utasjogi biztos közvetítői szerepet kap a MÁV, az utasok és a hatóságok között.

Azok fordulhatnak hozzá, akiknek javaslatuk van, vagy úgy érzik, hogy a MÁV nem vizsgálta ki megfelelően a panaszukat.

Mivel a térítésmentesen dolgozó utasjogi biztos nem hatóság lesz, ezért csak ajánlásokat fogalmaz meg a vasúttársaság számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×