eur:
389.33
usd:
361.5
bux:
68509.47
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Félelem és reszketés: az állam kihátrál az egészségügyből

A hónap végéig be kell nyújtani az Országos Egészségbiztosítási Pénztár privatizációjáról szóló törvényjavaslatot, ám a biztosítási reformnak a mai napig több vitatható pontja is van - írta a Heti Válasz.

Az állam minden üzleti biztosítóban 51 százalékos tulajdonos lesz, emiatt nehéz elképzelni a vállalatok csődjét. Bár üzleti biztosítót nem kötelező választani, aki nem dönt egyik mellett sem, ahhoz kerül, amelyik a megyéjét "megvásárolta".

Ha egy biztosító létszáma 250 ezer fő alá esik, akkor megszűnik; és a biztosítottakat egy másik veszi át. Továbbra is megmarad a szabad háziorvos-választás joga, és a gyógyszerek is kiválthatók lesznek bármelyik patikában; mivel a biztosítóknak minden háziorvossal és gyógyszertárral kötelező szerződést kötniük.

A szakorvosi ellátást azonban a jövőben a biztosító szervezi meg, és eldöntheti, hogy a doktor milyen vizsgálatokat végezhet, és milyen gyógymódot alkalmazhat.

Ha a kórház vagy a szakrendelő eltér ettől, megtagadhatja a költségek kifizetését.

A biztosítók dönthetnék el az adott szolgáltatás árát is, így például egy vakbélműtét árában 20 százalékos eltérés is lehet kórházanként, illetve biztosítónként.

A biztosítók vásárolhatnak kórházakat, ami növeli a betegek kiszolgáltatottságát - írja a Heti Válasz.

Mivel egy területen többnyire egy kórház van, így az ott élők csak egy biztosítóhoz tartozhatnak. A díjtételbizottság felülírhatja a kötelező járulékokért járó ingyenes szolgáltatások körét.

Vagyis azt, hogy milyen kezelések és gyógyeljárások járnak a járulékért cserébe, nem az állam határozná meg, hanem egy bizottság, amelynek többségét várhatóan az üzleti biztosítók képviselői adnák.

Õk pedig a Heti Válasz szerint abban lennének érdekeltek, hogy minél több ellátást és kezelési módot kivegyenek az ingyenes csomagból. Továbbá a jövőben a biztosítók szabhatnák meg, hogy mekkora összeg felett nem finanszírozzák az ellátást.

Bár elvileg 2009 januártól megszűnik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, úgy tűnik, a gyakorlatban mégis megmarad, sőt új feladatokat is kap.

A kórházaknak, a háziorvosoknak és a patikáknak ugyanis nem az új biztosítók, hanem az OEP megmaradt része téríti meg a gyógyszerek és ellátások költségét.

Budai Bernadett kormányszóvivő az InfoRádió kérdésre elmondta: a kormány csupán az alapelvekről döntött, jövő szerdán folytatódnak az egyeztetések a nem tisztázott kérdésekről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×