eur:
389.66
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Súlyos alkotmányos aggályokat vet fel" a kormány javaslata

Január elsejétől a gépkocsi üzembentartójának objektív felelőssége lesz a szabálysértések elkövetésénél, akkor is, ha más vezette az autót és ezt el is ismeri - közölte Kondorosi Ferenc az "Új rend" végrehajtásáért felelős kormánybiztos a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint első hallásra a tervezet alkotmányos aggályokat vet fel.

A kormány tervei szerint 2008 januárjától lép hatályba az a szabályozás, amely szerint a gépkocsik üzembentartóit objektív felelősség terheli különböző szabálysértések, például gyorshajtás elkövetésénél.

A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis évente 100 ezer gyorshajtás miatti feljelentésnek nem tudnak a hatóságok érvényt szerezni, mivel lefényképezett autók tulajdonosai azt vallják, közeli hozzátartozójuk vezette az autót, akire - a törvények szerint - nem kötelesek terhelő vallomást tenni.

Új rend

Kondorosi Ferenc, az "Új rend" végrehajtásáért felelős kormánybiztos korábban az InfoRádiónak azt nyilatkozta, értelmezésük szerint a tulajdonos felelőssége, hogy tulajdonát törvényesen használják.

"A tulajdonos és az üzembentartó felelőssége valójában kiterjed arra, hogy szakszerűen, a törvényeknek megfelelően vezessék azt a járművet, ami az ő tulajdonában van. Ha én átadom másnak a gépkocsimat, a jövőben számolnom kell azzal, hogy az illető megsértheti a közúti közlekedés szabályait olyan súlyos módon, hogy azért nekem szabálysértési felelősségem áll fenn" - közölte a kormánybiztos.

"Megállíthatatlan ez a fajta gondolatmenet"

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke ugyan még nem látta a jogszabály-tervezetet, ám a hírek alapján biztos benne, hogy az az Alkotmánybíróság elé fog kerülni.

"Ugyanezen az alapon holnapután nyilván azt is fel lehetne vetni, hogy ha kölcsönadom a kocsimat két hétre a barátomnak, gondolnom kell rá, hogy egy szombaton majd ittasan vezeti a járművet, és akkor az ittas járművezetésért is felelőssé tehetnek, ha pedig ne adj' isten balesetet okoz, akkor a balesetért. Tehát itt megállíthatatlan ez a fajta gondolatmenet. Első hallásra, miután írott szöveget nem láttam, úgy fogalmazok: ez a megoldási javaslat súlyos alkotmányos aggályokat vet fel, a kimentés nélküli objektív felelősséggel" - vélte a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke.

Csak májustól büntetnének

A tervezet értelmében egyébként a hatóságok csak májustól büntetnék az autótulajdonosokat, az év első négy hónapjában csupán figyelmeztetést kapnának, hogy mekkora büntetést kellene fizetniük az adott szabálysértésért.

A módosítás szerint akkor is büntetnék a tulajdonosokat, ha bebizonyosodna, hogy valóban más vezette az autót.

Szerző: Sigmond Árpád

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×