eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Mire számíthatunk október 23-án?

Biztosan nem használnak gumilövedéket október 23-án a rendőrök, akik rendbontás esetén a törvényesség és arányosság elvét követik majd - jelentette ki az országos rendőr-főkapitány. A fővárosi rendőrség vezetője arról beszélt, hogy fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek be az ünnepi megemlékezések miatt. A fővárosban több rendezvényt is kiemelt kockázatúnak minősített a rendőrség.

Az országos rendőrfőkapitány beszámolója szerint a rendőrség felkészült az esetleges rendbontásokra, a tavaly őszi események után az állomány jelentős része továbbképzésen vett részt; a felkészítésben külföldi szakemberek is részt vettek.

A törvénysértő rendőrök ellen pedig eljárások indultak, mert olyan eszközökkel léptek fel a tüntetőkkel és a rendezvényeken résztvevőkkel szemben, amelyek "nem álltak összhangban az arányosság elvével".

Bencze József betiltotta a gumilövedék használatát, ehelyett könnygázt és más eszközöket alkalmaznak az esetleges rendbontókkal szemben.

Ezzel kapcsolatban Papp Károly, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat parancsnoka azt mondta: ha kell, akkor gumibotot, könnygázgránátot, vízágyút, kutyát és lovat vethetnek be.

A könnygázgránátról az országos főkapitány kijelentette: olyan típust szereztek be, amely megfelelt a hitelesítési eljáráson, és a nyugat-európai rendőrségeknél is rendszeresítették.

Bencze József szólt arról is, hogy az esetleges intézkedéseknél a szükségesség, arányosság és jogszerűség hármas követelményének kell megfelelni.

A főkapitány kifejtette: akkor lenne elégedett, ha a sisakos, pajzsos rendőröknek egyetlen helyszínen sem kellene megjelenniük; egyébként szolgálati ruhás rendőrök segítik a rendezvények biztosítását.

Bencze József szerint olyan, magukról megfeledkezett emberekre kell számítani október 23-án, akik megpróbálják a rendezvényeket megzavarni.A budapesti rendőrfőkapitány arról beszélt, hogy a rendőrség információi szerint szélsőséges csoportok a rend megzavarására készülnek az október 23-ai megemlékezéseken. Tóth Gábor azt mondta: figyelik ezeket a csoportokat és bűncselekmény elkövetése esetén fel is lépnek ellenük.

A főkapitány hozzátette: csak a fővárosban húsz politikai rendezvény lesz, hatot minősítettek kiemelt kockázatúnak, ezekre fokozott biztonsági intézkedésekkel készülnek.

Kiemelt kockázatúnak számítanak azok az állami rendezvények, ahol védett személyek, országgyűlési képviselők jelennek meg, és azok, amelyeken akár több tízezer ember is megjelenhet. Azoknak a szervezőknek a rendezvényei is ebbe a csoportba tartoznak, akik korábbi eseményein valamilyen rendbontás történt.

A rendezvényeken a rendőrök ünnepi egyenruhában teljesítenek majd szolgálatot, a tartalékos erőket csak szükség esetén vetik be. A tavaly őszi zavargások során elkövetett szakmai hibákra utalva a főkapitány kijelentette: az egyenruhákon három helyen is jól láthatóak lesznek majd az azonosítók.

Oszlatni muszáj

Tóth Gábor leszögezte: a rendőrségnek kötelessége feloszlatni a be nem jelentett demonstrációkat, teljesen függetlenül attól, hogy azok milyen körülmények között zajlanak.

A főkapitány azt is bejelentette, hogy fokozott biztonsági intézkedéseket rendelt el a fővárosban, hozzátéve: senkit sem akarnak zaklatni, de a rendbontásra készülőket csak így lehet kiszűrni.

Az InfoRádió kérdésére, hogy a miniszterelnök operaházbeli beszédének ideje alatt, október 22-én este miért kell szinte kijárási tilalmat bevezetni az érintett körzetben, a főkapitány azt mondta: túlzás kijárási tilalomról beszélni, csak korlátozásokat léptetnek életbe.

A rendőrségi központ folyamatosan kapcsolatot tart az ünnepi megemlékezések alatt a Nemzetbiztonsági Hivatallal és a Katonai Biztonsági Hivatallal is. A rendezvények biztosítása előreláthatólag 50 millió forintjába kerül a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×