eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Megszületett az ezermilliárd forintos döntés - a nap hírei

A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint összesen ezermilliárd forint nagyságrendű összeget érint az Európai Bíróság iparűzési adóról szóló döntése. Az Európai Bíróság azért ítélte jogszerűnek a helyi iparűzési adót, mert álláspontja szerint nem forgalmi jellegű adóról van szó.

Összesen 1000 milliárd forint nagyságrendű összeget érint az Európai Bíróság iparűzési adóról szóló döntése - mondta a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Lomnici Zoltán közölte: összesen 80 per zajlik az ügyben Magyarországon. Hangsúlyozta: a költségvetés szempontjából létfontosságú a határozat, mert az érintett cégek több évre visszamenőleg kérték az adó visszatérítését. A Legfelsőbb Bíróság elnöke hozzátette: a bíróságok a luxemburgi döntés alapján folytatják le a pereket, amelyek költsége meghaladhatja a 100 millió forintot. Veres János pénzügyminiszter egy szakmai konferencián arról beszélt, hogy az iparűzési adó egyelőre biztosan a rendszer része marad, mert Magyarország már nincs rákényszerítve a módosításra. Az Európai Bíróság azért ítélte jogszerűnek a helyi iparűzési adót, mert álláspontja szerint nem forgalmi jellegű adóról van szó, így összeegyeztethető azzal az uniós szabállyal, amely egyetlen áfa-jellegű adó kirovását teszi lehetővé a tagországok számára.

Az osztrák külügyminiszter szerint a politikának ki kellene maradnia a MOL-OMV-ügyből. Ursula Plassnik Budapesten azt mondta: ez kizárólag a vállalatok vezetőire és részvényeseire tartozik. Az osztrák politikus, miután tárgyalt a magyar külügyminiszterrel, hangsúlyozta: van értelme annak, hogy az energiabiztonság területén is egyesítsék erőiket az osztrák és a magyar cégek. Ursula Plassnik emlékeztetett: az Európai Bizottságnak kell eldöntenie, hogy a magyar parlament által a héten, a MOL védelmében elfogadott jogszabály megfelel-e az uniós előírásoknak. Göncz Kinga magyar külügyminiszter ezzel összefüggésben azt hangsúlyozta: a törvény előkészítésekor Magyarország folyamatosan konzultált az Európai Bizottsággal.

556 vállalkozás összesen 34 milliárd 730 millió forint uniós támogatást nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében márciusban a kis- és közepes vállalkozások számára kiírt pályázatokon - jelentette be a gazdasági és közlekedési miniszter. Kóka János hangsúlyozta: a támogatások segítségével a vállalatok összesen 140 milliárd forint értékű beruházást valósítanak meg.

Európai uniós fogyasztóvédelmi kampány indult Magyarországon; az akció célja, hogy tájékoztassák a fogyasztókat az őket Magyarországon illetve külföldön megillető jogokról. Meglena Kuneva, az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős tagja a budapesti kampánynyitón azt mondta: arra szeretnék ösztönözni a magyarokat, hogy öntudatosabb vásárlókká váljanak.

A Fidesz arra kéri a kormányt, hogy tegyen lépéseket az energia árának drasztikus emelkedése ellen. Fónagy János, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője elmondta: korábban a kabinet, illetve az energiahivatal 5-10, estenként 15 százalékos tarifanövekedést prognosztizált, ám ma már szakmai körökben akár 25 százalékos áremelkedést is elképzelhetőnek tartanak.A nyolc alkalmasnak minősített jelentkezőből csak hat adott be ajánlatot a kormányzati negyed felépítésére és 25 éves működtetésére - közölte a projekt kommunikációs vezetője. Láng Balázs emlékeztetett arra, hogy az Infopark Fejlesztési Zrt. visszalépett, majd a spanyol Sedesa csoport kérte az október 1-jei határidő meghosszabbítását, de az október 8-i határidőre sem tett ajánlatot. Szólt arról is, hogy a versenypárbeszéd október 16-án kezdődik

Öt-tíz százalékkal emelkedik a sör ára a mezőgazdasági nyersanyagok drágulása miatt. Sivó Imre, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke közleményében hangsúlyozza: a villamos energia árának jelentős növelése mellett, a söripar fő alapanyagának tekinthető maláta 40-90 százalékkal, a komló pedig 25-40 százalékkal drágult.

A Bevetési Irány 2007 elnevezésű, majdnem félmilliárd forintba kerülő bakonyi hadgyakorlattal befejeződött a haderőreform - közölte a honvédelmi miniszter. Szekeres Imre azt mondta: egy év alatt megváltozott a haderő szerkezete, a parancsnoklás és a kiképzés rendszere, a toborzás, a hadkiegészítés módszertana, de a katonai egészségügy és a logisztika is. A miniszter hozzátette: a reform lényeges eredménye, hogy emelték a csapatoknál szolgálók létszámát; a korábbi 15 ezer helyett jelenleg 21 ezren szolgálnak, 4500-an pedig a minisztérium és háttérintézményeinél dolgoznak.

Doris Lessing brit írónak ítélték oda az idei irodalmi Nobel-díjat. Ezt Stockholmban jelentette be a Svéd Akadémia. A 87 éves, perzsiai születésű író az akadémia indoklása szerint olyan női tapasztalatokkal rendelkező elbeszélő, aki műveiben kétkedéssel és látnoki erővel vizsgálja a megosztott civilizációt.

A budapesti Szépművészeti Múzeumban Egy varázslatos különc címmel megnyílt a Friedensreich Hundertwasser osztrák festő, grafikus és építész életművét több mint száz alkotással bemutató kiállítás. A tárlat anyagát a művész hagyatékát gondozó KunstHausWien gyűjteményéből válogattak össze. Több száz liternyi, veszélyes anyagnak minősülő olajat és olajszármazékot találtak Bélapátfalván egy korábban rekultivált bányaterületen. Burián Orsolya, a Bélkő Területfejlesztési Kht. ügyvezető igazgatója elmondta: a bányát korábban a bélapátfalvai cementgyárat működtető svájci és német érdekeltségű BÉCEM Rt. üzemeltette, az ő feladatuk volt a gyár bezárása után a rekultiváció végrehajtása. Hozzátette: a szivárgó anyag veszélyeztetheti a bükki település ivóvízbázisát, ezért az Észak-Magyarországi Regionális Vízművek Rt. lezárta az érintett kutakat. A város önkormányzata az ügyben környezetkárosítás miatt feljelentést tett. A BÉCEM Rt. 2000-ben fejezte be a cementgyártást Bélapátfalván, majd 2004-ben hagyta el végleg a területet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×