eur:
388.63
usd:
360.98
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Az utca, amely a pályázatban 1600, a valóságban csak 730 méter - képek

Október 20-ig készül el az igazságügyi szakértő jelentése azokról az útfelújításokról, amelyek esetén felmerült a gyanú, hogy az állami támogatás elszámolásakor a főváros a ténylegesen felújítottnál hosszabb útszakaszt jelölt meg a visszaigazolásban. Az InfoRádiónak az egyik legvitatottabb felújítás, a XVIII. kerületi Kele utcán végzett helyszíni mérései igazolták a gyanút.

A fővárosi főjegyző a napokban jelentette be, hogy tart még az az igazságügyi szakértői vizsgálat, amelynek keretében lemérik annak az 55 útszakasznak a hosszát, amelyek esetében az állami támogatásokat ellenőrző Régiós Ügynökség szerint a főváros a ténylegesen felújítottnál hosszabb szakaszt számolt el.

Az egyik legnagyobb eltérést a XVIII. kerületi Kele utcánál észlelte az ügynökség. Ebben az esetben a főváros 1600 métert jelölt meg az 50 százalékos állami támogatás iránti kérelem benyújtásakor, ám az utólagos ellenőrzés szerint a szakasz valójában csak 730, egy másik szerint pedig csak 470 méter.

Az InfoRádió helyszíni mérései azt igazolták, hogy a XVIII. kerületi Kele utca hossza 470-500 méter. Az utca a Margó Tivadar utcának a folytatása.

Egy másik utcát is beszámítottak

Az InfoRádió városházi forrásokból megtudta, hogy a kivitelezési szerződés megkötésekor a Kele utcai beruházásba beleszámították a Margó Tivadar utca mintegy 200 méteres, a Városház utcáig tartó szakaszát, tehát a vállalkozó 730 métert újított fel, és ennek megfelelően fizették ki. A helyszínen tapasztaltak szerint a felújított szakasz mintegy 700 méter.

A kérdésre, hogy akkor miért 1600 métert jelöltek meg a pályázatban, az volt a válasz, hogy az becsült érték volt, amelyet a pályáztatási eljárás megenged.

Arra viszont nincs válasz, hogy a 730 méter alapján kifizetett számla ismeretében az állami pályázati elszámolásban miért jelölt meg ismét 1600 méteres úthosszt a Főpolgármesteri Hivatal közlekedési ügyosztálya.Hány méter 730 méter?

Az InfoRádió megpróbált utánajárni, hogy a kifizetés és az igényelt támogatás összege hány méterre vonatkozik. A megismert dokumentumok, így például a megkötött vállalkozási szerződés és a hivatal teljesítési igazolása 730 méterről szól, amelyet 50 millió forintért újított fel a kivitelező Mota Engil Zrt.

Az állami elszámolásra beküldött igazolások viszont 1600 méterről szólnak, a végösszeg ezeken is 50 millió forint.

A megismert dokumentumok szerint a támogatás igénylésekor a főváros 1600 méterben jelölte meg a beruházás hosszát, 121 millió forintra becsülte a költségét, és 60 millióra a támogatás mértékét.

Bonyolódik az ügy

<

Egy fontos sarok (fotó: InfoRádió - Tenczer Gábor) (képgaléria)

Az igénylés elfogadása után a Regionális Fejlesztési Tanács és a főváros között létrejött támogatási szerződésben a költségelőirányzat 50 millió forint volt és a támogatás mértéke arányosan 25 millióra csökkent, azt viszont az okirat nem tartalmazza, hogy ezt az összeget már nem az 1600 méterre, hanem 730 méterre számították.

A 730 méteres útszakasz csak a Főpolgármesteri Hivatal belső anyagaiban található meg, amikor az út elkészült, akkor a régiós tanácsnak megküldött visszaigazolásban ismét a helytelen 1600 méteres hossz szerepel, igaz már az arányosan kevesebb, 50 millió forintos árral.

Túl sok a következetesség

György István, a fővárosi közgyűlés pénzügyi ellenőrző bizottságának elnöke szerint túl sok a következetesség abban, hogy befelé 730 méterrel számol el a főváros, az állam felé viszont 1600 méterrel, még akkor is, ha a vállalkozási díj és az igényelt támogatás esetleg arányos a piaci árakkal.

Továbbá véleménye szerint fennáll a gyanú, hogy a szintén felújított Margó Tivadar utca egy szakaszát kétszer számolták el, egyszer a Margó Tivadar utcai, egyszer pedig a Kele utcai beruházásnál, ezért rendkívül aggályosnak tartja a beruházást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×