eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Gyurcsány: "Nincs zöld, kék, vörös és narancssárga település"

A következő költségvetési év már nem a megszorítások, hanem a szigorúság éve lesz az önkormányzatoknál - jelentette ki a miniszterelnök önkormányzati vezetők előtt.

"2007 kemény év volt, (...) az önkormányzatok túlnyomó többségének a megszorítás éve volt. 2008 összességében, az önkormányzati szféra egészében már nem a megszorítás, hanem (...) a szigorúságnak az éve, reálértéken, az egész év átlagában nagyjából a 2007-es pozíciókat tudják megőrizni" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc az önkormányzatok napja alkalmából tartott rendezvényen, számok említése nélkül.

Hozzátette: ez az idei évhez képest előrelépés, mert eddig inkább szűkültek a források.

Mint mondta, "mai tudásuk szerint" 2009-től lehet "szakmapolitikailag értelmes nagyságú költségvetési mozgástér".

Ez például azt jelenti, hogy el lehet indítani "értelmes és okos" programokat, hogy pályázati önerőalapra több jut, mint eddig - mondta Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő szerint "ha van mozgástér", akkor mindent megtesz azért, hogy a kormánynak és az országnak egyetlen kiemelt célja legyen: megújítani a magyar iskolát és a közoktatást.

Magyarország jövője azon áll, vagy bukik, hogy a gyerekek megöröklik-e szüleik sorsát. Egy ország így nem bánhat erőforrásaival - hangoztatta, majd úgy vélte, vissza kell adni a pedagógusok presztízsét is.

Mint mondta, a maga számára az "igazi nagy nemzeti sorskérdés", hogy mi történik a gyerekeinkkel.

A leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatására biztosítandó mintegy 200 milliárd forintos pályázati keretről szólva úgy vélte: ez a nemzeti szolidaritás egyik megnyilvánulási formája.

Gyurcsány Ferenc közölte: mindent megtesznek azért, hogy az uniós fejlesztési források oda jussanak, ahol szükség van rá, ezért is szigorítják az összeférhetetlenségi törvényt, és ezért hoznak etikai szabályokat is.

A kormányfő ugyanakkor arra kérte a települési vezetőket, hogy "otthon", maguk is teremtsék meg a szabályozás, az ellenőrizhetőség és az átláthatóság feltételeit.

Mint mondta, ma több helyen gyakorlat, hogy több pénzt kérnek egy adott célra, hogy a fennmaradó összegből egy másik beruházást is elvégezhessenek.

A miniszterelnök szerint egy település sorsát, esélyeit nem határozhatja meg, hogy milyen politikai többségű a képviselő-testület.

"Nincs zöld, kék, vörös és narancssárga település", az önkormányzatok egyenlő eséllyel indulhatnak a fejlesztési pénzekért - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője szerint "semmi szükség nem lenne sem megszorításokra, sem szigorúságra az önkormányzatoknál, ha a szocialisták felülről vezérelt rendszerben, intézményes módon nem lopnák el az uniós és egyéb közpénzeket".

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×