eur:
390.66
usd:
366.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Benes-ügy: Budapest pozitív gesztust vár Pozsonytól

Pozsony pozitív gesztusára vár a magyar diplomácia a Benes-dekrétumok ügyében. Az egyik magas rangú külügyi tisztviselő szerint jogilag nehéz fogást találni a dokumentumok parlamenti megerősítésén, inkább politikailag kell nyomást gyakorolni Szlovákiára.

A Külügyminisztérium - neve elhallgatását kérő - magas rangú diplomatája szerint a feszült szlovák-magyar viszony enyhítése érdekében Magyarországnak kezelnie kell a kialakult konfliktust, gyakorlati együttműködési projektek révén bővítenie kell a társadalmi kapcsolatokat, és oldania kell a történelmi feszültséget.

A szakértő azután beszélt erről - egyebek mellett az InfoRádiónak is -, hogy a szlovák parlament két hete határozatban erősítette meg a magyarok kollektív bűnösségét kimondó Benes dekrétumokat.

Jogilag nehezen kifogásolható

A tisztviselő szerint - bár az európai és nemzetközi szervezetek elítélik a kollektív bűnösség elvét - jogilag mégis nehéz lenne fogást találni a határozaton, ezért politikailag kell nyomást gyakorolni Pozsonyra.

A diplomata ezért helyesnek tartotta, hogy az európai parlamenti képviselők pártállástól függetlenül Brüsszelben is elítélték a történteket, és üdvözítőnek nevezte, hogy több külföldi képviselő is felemelte a szavát az ügyben.

A tisztviselő hozzátette, nem azt várják Európától, hogy a magyarok mellé álljon, hanem hogy hangsúlyozza a dekrétumok és az ezeket megerősítő határozat időszerűtlenségét.

Budapest pozitív gesztust vár Pozsonytól

Arra a kérdésre, hogy mi a következő lépés, a külügyi szakértő azt mondta, Magyarország most egy pozitív gesztust vár Szlovákiától, ami igazolja, hogy a partnerség a gyakorlatban is testet ölt, és hogy nem az a trend, amit a szlovákok most követnek.

A diplomata szerint a szlovák politikának fel kell tennie a kérdést, hogy a határozat tényleg használt-e a két ország kapcsolatainak, és hogy annak mi a fő üzenete.

A tisztviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar diplomáciának óvatosan kell lavíroznia a tiltakozás és a megbékélés között, mivel a szlovák parlamenti döntés után a magyar állam joggal érezheti, hogy Szlovákia túlment minden határon, de Magyarország hosszú távon a jó viszonyban érdekelt.

A szlovákiai magyarok érdeke a fő

A külpolitika gyengeségét hangsúlyozó ellenzéki véleményekkel kapcsolatban a tisztviselő azt mondta, "a diplomácia hangereje nem egyenlő az eredményességgel", emellett Magyarország felelős a határon túli magyarokért, ezért mielőtt a külügy bármilyen lépést tesz, előbb azt kell mérlegelni, hogy ez használ-e az ottani magyaroknak.

Az InfoRádió kérdésére, nemzetközi botránnyá eszkalálódhat-e a feszültség, a diplomata azt mondta, ez a botrány már most is megvan, és feltehetőleg további európai visszhangja is lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×