eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Fidelitas: Nem a tandíjra - a nap legfontosabb hírei

A tandíj elutasítását kérte az emberektől a Fidelitas. Koszorús László alelnök hangsúlyozta: a kérdésben tartandó népszavazáson nemet kell mondani minden olyan intézkedésre, amellyel elveszik a versenyképes tudást a fiataloktól.

Ágh Péter - aki szintén fideszes országgyűlési képviselő - arról beszélt, hogy a kormány a lakhatási, valamint a tankönyv- és jegyzettámogatás megvonásával tovább ront a diákok helyzetén. Daróczi Dávid kormányszóvivő válaszában azt mondta: a felsőoktatási rendszer átalakítása éppen arról szól, hogy jól felszerelt iskolákban, használható diplomát kapjanak a hallgatók.

A fővárosi tehergépjármű-forgalom radikális csökkentését kezdeményezi az MSZP Budapesti Tanácsa. Burány Sándor, a szervezet elnöke elmondta: a pártvezetés javaslata szerint három zónára osztanák fel a fővárost. Hozzátette: tárgyalásokat kezdeményez az érintettekkel az indítványról. A tervek szerint a piros zónában, amely a városon át vezetne, csak az M0-ás körgyűrű keleti szakaszának átadásáig közlekedhetnének a kamionok. A fehér zóna a Nagykörút vonalán kívüli területeken lenne, ahová a 7 és fél tonnánál nehezebb teherautók csak engedéllyel, díjfizetés után és kizárólag 10 és 16 óra között hajthatnának be. A zöld zóna a pesti, valamint a budai körúton belüli utcákat jelentené, amelyeket csak a 3 és fél tonnánál kisebb teherautók vehetnének igénybe.

Össznemzeti érdeknek nevezte az anyanyelv ápolását és a színvonalas irodalmi élet megteremtését a Magyar Írószövetség szombaton megválasztott elnöke. Vasy Géza irodalomtörténész az InfoRádióban elmondta: továbbra is a pénzhiány jelenti a legfőbb gondot a szervezet számára. Hozzátette: mielőbb rendezni kell a székház és az abban lévő 100 ezer kötetes könyvtár sorsát. Az új elnök reménykeltőnek nevezte, hogy minisztériumi szinten komoly előkészületek vannak a kulturális élet fellendítésére. Vasy Géza irodalomtörténész Kalász Márton költőtől vette át az elnöki posztot, megbízatása 3 évre szól.

Megkezdődött a nagyszüret a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken. A hegyközségi tanács elnöke elmondta: az 5.600 hektárnyi területen az idén összesen 250 ezer mázsa szőlőterméssel számolnak, ami 20-30 százalékkal kevesebb a tavalyinál és alig a fele annak, amennyit 2004-ben szüreteltek. Marczinkó Ferenc közölte: a felvásárlási ár is elmarad a korábban remélttől. Hozzátette: a szőlészek, borászok az aszúsodás miatt a lehető legtovább vártak a szüret megkezdésével.

Ukrajnában a demokratikus erők egyértelmű támogatására szólította fel Viktor Juscsenko elnököt az ellenzék egyik vezetője. Julija Timosenko arra kérte az államfőt: zárja ki a nagykoalíció lehetőségét a Viktor Janukovics jelenlegi kormányfő vezette Régiók Pártjával. Julija Timosenko azt szeretné, ha őt kérné fel Viktor Juscsenko kormányalakításra, ha az úgynevezett narancsos forradalom erői nyerik meg a szeptember 30-ai választásokat. Ukrajnában az államfő és Viktor Janukovics miniszterelnök több hónapos belpolitikai csatározása után, májusban írták ki az előrehozott választásokat.

Japánban Fukuda Jaszuót választották meg a kormányzó Liberális Demokrata Párt elnökévé. A politikust kedden automatikusan miniszterelnökké választja meg a tokiói parlament. A mérsékeltnek tartott Fukuda Jaszuó a pártbeli szavazáson fölényesen győzte le Aszo Taro volt külügyminisztert. A 71 esztendős új japán vezető hangsúlyozta: folytatja országa harcát a terrorizmus ellen, javítja kapcsolatait az ázsiai szomszédokkal, és orvosolni igyekszik az egyenlőtlenségek problémáját a világ második legnagyobb gazdasági erejű országában.

Szávay Ágnes pályafutása legnagyobb sikerét aratta a Pekingben rendezett, 600 ezer dollár összdíjazású női tenisztornán. Az alig 19 éves magyar játékos a kínai verseny döntőjében, három szettben, 6:7, 7:5, 6:2-re nyert a világranglistán harmadik szerb Jelena Jankovics ellen. Szávay Ágnesnek ez volt a második egyéni tornagyőzelme a profik között, a nyáron Palermóban tudott nyerni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×