eur:
396.51
usd:
354.08
bux:
74785.78
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Visszatér a Fidesz október 23-án az Astoriához

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség az 1956-os forradalom évfordulóján, október 23-án ünnepi megemlékezést tart Budapesten, az Astoriánál - jelentette be a párt, amely bejelentette rendezvényét az illetékes szerveknél.

Csakúgy mint egy évvel ezelőtt, idén is az Astoriánál emlékezik a Fidesz október 23-án az 1956-os forradalom évfordulójára - jelentette be a párt közleményben.

Korábban Orbán Viktor pártelnök az InfoRádió Aréna című műsorában arra a kérdésre, hogy mit terveznek október 23-ra, azt válaszolta: "Becsületes, méltóságteljes és erőt sugárzó megemlékezést".

Tavaly utcai összecsapások jellemezték az évfordulót

Tavaly utcai összecsapások, erőszak, sérültek jellemezték az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóját. Az állami ünnepségek mellett több ezer ember csapott össze a rendőrséggel. Az atrocitások gócpontja végül az Erzsébet híd lett, ahol a rendőrség csak kedd hajnali két óra környékére tudta megtisztítani a helyszínt.

Egy éve október 23.-án délután hat órára három részre szakadt a demonstráló tömeg Budapest belvárosában. Legnagyobb részüket a Múzeum körútra szorították a rendőrök, kisebb csoportokat pedig a Rákóczi útra, valamint a Kossuth Lajos utcára tolták. A tüntetők folyamatosan azt skandálják: "ÁVH, ÁVH!"

Este már vízágyúk jelentek meg az Astoriánál. A tömegoszlató eszköz néhány perccel háromnegyed nyolc előtt fordult ki a Dohány utcából a Rákóczi útra, s két vízsugárral szorította a tüntetőket az Astoria irányába.

A vízágyú mögött haladó rendőrök folyamatosan könnygázgránátokat lőttek a több ezer fős tömegre. A tüntetők a Ferenciek tere és a Kálvin tér felé menekültek.

A Fidesz "példátlan rendőri erőszakot", Gyurcsány "tudatos rendbontást" emlegetett

<

Tömegoszlatás az Astoriánál
(2006. október 23.) (képgaléria)

A Fidesz vezetése közben hétfő este kilenc óra után felszólította Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy "azonnal szüntesse be az aznap megtapasztalt példátlan rendőri erőszakot" - mondta Deutsch-Für Tamás. A Fidesz elnökének kabinetfőnöke szerint a rendőrség tudatosan provokálta a békésen ünneplőket.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a közszolgálati televízióban kijelentette: "tudatos rendbontás történik, amelyre sokan felkészülnek, agresszív kisebbség terrorizál". A kormányfő kijelentette: meg kell védeni az országot. Gyurcsány Ferenc elfogadhatatlannak nevezte az erőszakot.

Amnesty-kritika a magyar rendőrségnek

Idén májusban az Amnesty International, a világ legnagyobb emberi jogi szervezete éves jelentésében úgy fogalmazott: a magyar rendőrök az őszi tüntetések idején túlzott mértékű erőszakot alkalmaztak; figyelmeztetés nélkül vetettek be gumilövedéket, vízágyút és könnygázt a békés és erőszakos tüntetők ellen egyaránt.

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×