eur:
389.68
usd:
363.57
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megbírságolták Kóka János kedvenc nagymacskáját

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség Közép-Dunántúli Munkaügyi Felügyelősége nyolcmillió forintra bírságolta a Hankook Tire Magyarország Kft.-t a magyar munkarend és a Munka törvénykönyve előírásainak súlyos megsértése miatt.

A munkaügyi felügyelőség munkatársai pünkösd táján tartották első ellenőrzésüket a Hankoot Tire Kft.-nél, amelynek során hiányosságokat tapasztaltak, ezért kiterjesztették a vizsgálatot - mondta az InfoRádiónak a Közép-dunántúli Munkaügyi Felügyelőség igazgatója.

Jankó Zoltán hozzátette: az ellenőrzések szeptemberig tartottak, ez idő alatt több súlyos jogsértést tártak fel.

A regionális igazgató közölte: megállapították, hogy több alkalmazott 12 órát meghaladóan, 15-16-18 órát is dolgozott folyamatosan, ami ellentétes az előírásokkal.

A szabályok szerint a napi munkaidő nyolc óra, a rendkívüli munkavégzés ideje napi négy óra lehet.

Ezen túlmenően a Hankook több esetben nem tartotta be azt az előírást, hogy két munkanap között a dolgozóknak legalább 11 óra pihenési időt kell biztosítani.

A felügyelőség megállapította azt is, hogy augusztus 20-án több olyan alkalmazottal is munkát végeztettek, akiket munkaszüneti napon az előírások alapján erre nem kötelezhettek volna.

Jankó Zoltán kifejtette: a Hankook több esetben késedelmesen jelentette be a munkavállalók biztosítási jogviszonyát is, és nem minden esetben megfelelő a társaság munkaidő nyilvántartása sem.

Az igazgató hozzátette, hogy a bírság nem jogerős, a munkáltató jogorvoslattal élhet.

A szakszervezet szerint sajnálatos

A Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének alelnöke szerint meg lehetett volna előzni a munkaügyi bírság kiszabását azzal, ha a Hankook vezetése hajlandó tárgyalni az érdekképviselettel, és létrehozni egy kollektív szerződést.

Székely Tamás elmondta: ismét tárgyalási lehetőséget ajánlanak a munkáltatónak.

Hozzátette: sajnálatosnak tartják, hogy egy bírság kellett ahhoz, hogy asztalhoz üljenek a felek.Gyurcsány is tárgyalt a munkajogi kérdésekről

A Hankookban felvetett munkajogi kérdések szóba kerültek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Han Duk Szu dél-koreai kormányfő keddi találkozóján is.

Az ázsiai és az európai munkakultúra találkozása időnként okoz nehézségeket - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

"Magyarországnak szüksége van ezekre a befektetésekre, szüksége van a Hankookra is. Azt szeretnénk, ha pár hónapon belül ezek az alkalmazkodási gondok és dilemmák megszűnnének" - hangsúlyozta a kormányfő.

Han Duk Szu, a Koreai Köztársaság miniszterelnöke hangsúlyozta, hogy a Hankook minden szempontból be fogja tartani a magyar jogszabályokat.

"Néha előfordulhatnak félreértések, de nyitott párbeszéddel megoldható minden probléma" - vélekedett a dél-koreai kormányfő.

Fidesz: deficitet okoznak a multik


"A Gyurcsány-kormány által sokmilliárd forint közpénzzel támogatott cég körüli botrányok azt jelzik, hogy nincs minden rendben a kormányzat által Magyarországra szabadított multicégek körül" - írta a Fidesz Munkás Tagozatának elnöke.

Az ország gyengeségét mutatja, hogy a multinacionális vállalkozások általában több támogatást kapnak az államtól, mint amennyit befizetnek a költségvetésbe, tehát az országnak valójában deficitet termelnek - jelentette ki Kontur Pál.

Az erős Magyarországnak teljesen más utat kell választania. A Gyurcsányék által elsorvasztásra ítélt hazai kis- és középvállalkozásokat kell fejleszteni, a gazdaság fellendítését rájuk kell alapozni! - olvasható a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×