eur:
396.71
usd:
354.34
bux:
74754.49
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Budapest nemtetszését fejezte ki a Benes-dekrétumok ügyében

A pozsonyi magyar nagykövetség ismertette a szlovák külügyminisztérium vezetésével, hogy a magyar kormány nem ért egyet a Benes-dekrétumok megerősítésével - közölte Szelestey Lajos, a magyar külügyi tárca szóvivője.

A külképviselet által ismertetett állásfoglalásban a magyar Külügyminisztérium a szlovák parlamentben csütörtökön elfogadott határozatra reagált.

"A magyar kormány nem tud egyetérteni azzal a szemlélettel, amely megerősíti a Benes-dekrétumok, köztük a kollektív bűnösség szellemében fogant, és egyes népcsoportok ellen alkalmazott elemek érvényességét" - szerepel többek között a magyar állásfoglalásban.

Az ügyben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken telefonon hívta fel szlovák partnerét, Robert Ficót.

A magyar kormányfő hangsúlyozta: Budapest az Európai Unió és a jószomszédi kapcsolatok elveivel ellentétesnek tartja a szlovák parlament határozatát, amely megerősítette a Benes-dekrétumok érinthetetlenségét. Robert Fico belpolitikai okokkal magyarázta a pozsonyi parlament döntését.

A szlovák parlament csütörtökön határozatban szentesítette a felvidéki magyarok és a németek II. világháború utáni meghurcoltatását törvényesítő Benes-dekrétumok érinthetetlenségét.

A kormányhoz tartozó nacionalista erő, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) indítványa nyomán immár megerősített dekrétumok alapján az akkori Csehszlovákiában a magyarokat és a németeket megfosztották állampolgárságuktól, kitelepítették, csehországi kényszermunkára hurcolták el őket, mindezt a kollektív bűnösség elve alapján, amely elv az Európai Unió számára deklaráltan elfogadhatatlan.

Slota pártja a szlovák parlamenti pártok erőteljes támogatásával - a Magyar Koalíció Pártja (MKP) ellenszavazatai mellett - érte el a dekrétumok érinthetetlenségének törvényesített védelmét.

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×