eur:
389.68
usd:
363.5
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Akár 10 százalékos gázáremelés is lehet

Januártól a többségnek 5-10 százalék körüli mértékben emelkedhet a gáz ára. Ez két tényezőből áll. Az egyik a termék alapára, amit központilag hirdet ki a gazdasági miniszter. Legalábbis amíg nem szabadítják fel a tarifákat; ez állítólag 2008 közepén várható.

A Népszabadság cikke szerint erre nálunk rárakódik egy speciális tétel is: 2004-ben ugyanis az akkor még MOL-kézben lévő központi gáznagykereskedő megállapodott a kormánnyal, hogy az áremelés tompítása érdekében több mint 100 milliárd forintos költségüket ne akkor, hanem idén terheljék rá a gázfogyasztókra.

Sokan azonban ennél kevesebb vagy akár nagyobb áremelkedéssel is számolhatnak attól függően, miként változik januártól a gázár-támogatási rendszer. A lap egyelőre annyit tudott meg, hogy alapvetően nem lesz változás.

Magyar Nemzet

Szetey Gábor egykori cégét bízta meg a minisztériumi vezetők és köztisztviselők tréningeztetésével a kormányzati személyügyi államtitkárság, amelynek éppen Szetey Gábor a vezetője. Ráadásul az államtitkár egy másik volt érdekeltsége is állami megbízást kapott a közelmúltban.

A Kormányszóvivői Iroda elismerte, hogy a Door Kft.-nek a kormányzati személyügyi államtitkár is kisebbségi tulajdonosa volt, de azt állították: miután a cég új tulajdonosokkal átalakult Develor Zrt.-vé, Szeteynek semmilyen kapcsolata nem maradt a jogutód társasággal.

Index

Szakított a szocialista elit a miniszterelnök által létrehívott Amőba mozgalmat finanszírozó Bázis Holding Zrt.-vel. Az Alapítvány a Modern Baloldalért formációt kivonták a cégből, az új tulajdonos az alapítvány kuratóriumának elnöke.

Horváth Lóránt a névérték háromszorosáért vásárolta be magát a jelentős adóságállományt görgető cégbe. "Baromi jó, hogy az autód nő, mint a gomba, de nem ártana, ha a mozgalom is működne" - vágta hónapokkal ezelőtt állítólag egy kormánytag Horváth Lóránt fejéhez.

Az Amőbát működtető "Alapítvány a modern baloldalért" kuratóriumi elnökét a portál szerint joggal bírálta a miniszterelnök környezete, hisz a Gyurcsány Ferenc által életre hívott baloldali társasjáték fénykorában is legföljebb pár ezer főt tudott megmozgatni, mára pedig tábora pár száz fősre zsugorodott.

Világgazdaság

A magyar államadósság a lakosság elöregedésével járó nyugdíjterhek növekedése miatt 2050-re a GDP háromszorosát is meghaladhatja - figyelmeztet a Standard & Poor's. A 300 százalékos szintet addigra Magyarország mellett hat másik állam is túllépné, élükön az addigra már 436 százalékos adósságteher alatt nyögő Görögországgal.

A szervezet hangsúlyozza azonban, hogy számai nem tekintendők előrejelzésnek, inkább csak egyfajta figyelemfelhívásról van szó. Rendkívül valószínűtlen ugyanis, hogy a kormányok ennyire hagynák kicsúszni a kezük közül az államadósság ellenőrzését.

A Standard and Poor's sok állam esetében máris látja a kedvező tendenciák megjelenését, és a múlt évhez képest a legnagyobb előrelépést felmutatók között Magyarországot is megemlíti. Igaz, az eredmények a jelentés szerint a deficit lefaragását célzó intézkedéseknek, nem pedig hosszú távú szerkezeti reformoknak köszönhetők.

Napi Gazdaság

Ha valamennyi egészségügyi dolgozó perre menne elmaradt ügyeleti díja miatt, a Magyar Orvosi Kamara becslése szerint az végül százmilliárd forintjába is kerülhetne az államnak. A most futó eljárásokban összesen alig százmillió forintot követelnek a munkáltatóktól.

A Pénzügyminisztériumnak eddig csupán néhány perről van tudomása, a központi büdzsében külön kiadási tételként nem nevesítették az egészségügyi dolgozóknak járó pénzeket.

penzcentrum.hu

Az internetes portál terjedelmes összeállítást közöl a hitelpiacról, felhasználva a Magyar Nemzeti Bank felmérését. Eszerint 2007 első fél évében mind a lakossági, mind a vállalkozói hitelek piacán emelkedett a bankok aktivitása, a hitelezési standardok változatlanul tartása mellett az enyhülő hitelezési feltételek voltak jellemzőek a háztartási szektorra.

A lakáshitelek tekintetében újra jelentős mértékben emelkedett a bankok hitelezési hajlandósága, amely továbbra is túlnyomórészt a devizahitelekhez kapcsolódott.

A vállalati hitelekről a penzcentrum.hu azt írja, a közép- és nagyvállalati piac telítődésével az egyetlen lehetőség a bankok számára a mikro- és kisvállalatok felé való nyitás, ahol a szektor forráshiána folytán bőven található még igény.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×