eur:
388.97
usd:
360.69
bux:
68446.16
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Bajnai: vízágyúval lőnek verébre vízágyú-ügyben

"Vízágyúval lövünk verébre" a vízágyú-beszerzés ügyében - így kommentálta a témával kapcsolatban megjelent értesüléseket Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter kedden Brüsszelben, magyar újságírókkal folytatott sajtóbeszélgetésén.

A Fidesz a hét végén elszámolásra szólította fel a kormányt a 315 millió forintért vásárolt három vízágyú beszerzésével kapcsolatban, miután a Magyar Nemzet napilappal az Európai Bizottság egyik szóvivője azt közölte: a schengeni határövezethez való csatlakozást elősegítő bizottsági döntésben nem szerepelt az, hogy a kormány ilyen eszközöket vásárol.

Bajnai Gordon elmondta: Magyarország az úgynevezett schengeni alap tárgyalásakor rögzítette az Európai Bizottsággal azokat a kategóriákat, amelyek az uniós pénz felhasználásának tárgyát képezhetik - a vízágyúk az unió által is jóváhagyott "különleges járművek" kategóriában szerepeltek. A kategórián belül mindazonáltal nem sorolták fel, milyen eszközökről van szó - ismerte el.

A vízágyúkat az ország szabályos közbeszerzésen vásárolta - szögezte le a miniszter. Az őszi események előtt, még tavaly júliusban kiírt közbeszerzésről pedig azért döntöttek, mert "a rendőrség úgy ítélte meg, azzal, hogy Magyarország az EU határán van, adódhat olyan helyzet, hogy menekülttáborokban vagy bizonyos közlekedési csomópontokon tömeges helyzeteket kell kezelni".

Nem belügyi, hanem migrációs problémák miatt rendelte a kormány az eszközöket - hangoztatta Bajnai Gordon, hozzátéve: Magyarországnak korábban nem volt ilyen eszköze.

A kormánynak az unióval a jövő év nyaráig kell elszámolnia a felhasználási folyamatról, akkor merülhetne fel, hogy a vízágyúk beszerzése kifogásolható; addig ez csak spekuláció - vélte a miniszter.

Az Európai Bizottság eddig nem tett olyan állítást, hogy az összeget vissza kell-e fizetni vagy nem, a kormánynak pedig határozott álláspontja, hogy szakmailag megalapozott volt a döntés - hangsúlyozta Bajnai Gordon.

Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Fontos sávban a forint

Fontos sávban a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×