eur:
387.4
usd:
356.59
bux:
68167.87
2024. május 17. péntek Paszkál

A magyar euróra készülnek - a nap legfontosabb hírei

Előkészítik a magyar eurót, meghosszabbították a Gripen-bizottság mandátumát, halálos buszbaleset Békés megyében - a nap legfontosabb hírei.

Magyar euró

Az euró bevezetésének technikai lépéseit előkészítő testület létrehozásáról döntött a kormány - közölte a pénzügyminiszter. Veres János elmondta: a nemzeti eurókoordinációs bizottság munkáját a mindenkori pénzügyminiszter irányítja, társelnöke pedig a Magyar Nemzeti Bank elnöke lesz. A pénzügyi tárca vezetője hangsúlyozta: továbbra sem jelöltek meg céldátumot az európai fizetőeszköz magyarországi bevezetésére, de a tervek szerint 2009-re sikerül teljesíteni a monetáris csatlakozáshoz szükséges maastrichti kritériumokat. A Fidesz hiteltelennek tartja a kormány euróbevezetéssel összefüggő nyilatkozatait. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője szerint a kormány gazdaságpolitikája alkalmatlan az euró bevezetésére.

Tovább vizsgálódnak

Október 15-éig meghosszabbította a kormány a Gripen vadászrepülőgépek beszerzését vizsgáló bizottság mandátumát - jelentette be a honvédelmi minisztérium államtitkára. Vadai Ágnes, aki a testület elnöki tisztét is betölti, azt mondta: erre azért van szükség, mert a július óta vizsgálódó bizottság az eddig rendelkezésére álló információk alapján nem tud szakmailag hiteles jelentést készíteni, és részletesebb vizsgálatra van szükség. A Fidesz szerint az ügyben a szocialistáknak lehet takargatnivalójuk, hiszen 2003-ban, az MSZP-kormány idején módosították a szerződést úgy, hogy a beszerzés költségvetési terhe a duplájára nőtt.

Kompenzálhatják az áremelést

A gazdasági tárca szakállamtitkára szerint szükség lehet a fogyasztók szociális jellegű támogatására a villamosenergia árának várható emelkedése miatt. Felsmann Balázs egy budapesti konferencián úgy vélte: a drágulás a jogszabályi változásoktól és a piac liberalizációjától függetlenül bekövetkezik; azt hogy milyen mértékű lesz, korai megbecsülni. Hozzátette: a minisztérium azzal számol, hogy a szociális kompenzációra 1 és 10 milliárd forint közötti összeg kell majd.Patthelyzet Ferihegyen

Jövő szerdáig várja az érdekképviseletek válaszát legújabb ajánlatára a Budapest Airport menedzsmentje. A cég szóvivője azt mondta: a szakszervezeteknek átadták a bérfelzárkóztatási programot, amely 300 munkavállalót érintene. Szollár Domokos hozzátette: ha az érdekképviseletek elutasítják a javaslatot, akkor a további egyeztetéseken munkaügyi közvetítő bevonására lesz szükség, ebbe azonban valamennyi szakszervezetnek bele kellene egyeznie. Munkaügyi közvetítő bevonását sürgeti a Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete és a Légiforgalmi Dolgozók Független Szakszervezete is, az érdekképviseletek viszont úgy vélik: a munkáltató feltétele ellentétes a Munka törvénykönyve előírásaival. A Budapest Airport legutóbb 6,5 százalék béremelést ajánlott, az érdekképviseletek továbbra is 9,5 százalékot szeretnének.

Halálos baleset

Békés megyében szerda reggel három ember meghalt, és mintegy 25-en megsérültek, amikor Vésztő és Bélmegyer között az árokba borult egy autóbusz. Szalay Zsolt, a békéscsabai rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetője közölte: az eddigi vizsgálatok szerint a balesetet az okozta, hogy a jármű az eső miatt megcsúszott az úton.

Zubkov lesz az orosz kormányfő

Vlagyimir Putyin orosz elnök Viktor Zubkovot jelölte kormányfőnek - közölte a parlament alsóházának elnöke. Borisz Grizlov azt mondta: a képviselők várhatóan pénteken tárgyalnak a jelöltről. A kormányt 2004 márciusa óta vezető Mihail Fradkov azzal indokolta lemondását, hogy a közelgő parlamenti és elnökválasztás miatt teljes szabadságot kíván biztosítani Vlagyimir Putyinnak, egyebek közt a személyi kérdések megoldásához. Az elnök a Haza szolgálatáért érdemrend első fokozatával tüntette ki Mihail Fradkovot, akinek távozásával a kabinet is feloszlik.

Lemondott a japán miniszterelnök

Japánban bejelentette lemondását a miniszterelnök. Abe Sindzo pártja júliusi szenátusi választási vereségével, illetve a közvélemény csökkenő támogatásával indokolta döntését. A Liberális Demokrata Párthoz tartozó Abe Sindzo tavaly szeptemberben azzal az ígérettel lépett hivatalba, hogy nagyobb szerepet vív ki az országnak a globális biztonság területén, és gazdasági reformokat hajt végre. A politikus népszerűségének sokat ártott az állami nyugdíjrendszer csődje, és az, hogy botrányba keveredett a kabinet több tagja, egyikük pedig öngyilkosságot követett el. Sajtóértesülések szerint a kormányfő utódja Aszo Taro volt külügyminiszter lehet.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×