eur:
388.73
usd:
361.73
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Pokorni közös pontot talált az SZDSZ-szel

Nem kormányátalakítás, hanem "botrányos hatalmi osztozkodás" történt - értékelte Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a pénteken bejelentett minisztercseréket.

Az a három ember - Kóka János gazdasági miniszter, Veres János pénzügyminiszter és a kormányfő -, aki az ország jelenlegi állapotáért felelős, a helyén maradt, így érdemi változásról nem lehet beszélni - mondta a párt alelnöke, aki a legbotrányosabbnak Szilvásy György ismételt miniszteri kinevezését tartotta.

Hozzátette, úgy értesült: az SZDSZ sem tartja elfogadhatónak, hogy Szilvásy továbbra is miniszter maradjon, és ő is osztja ezt a véleményt.

"Szilvásy Györgyöt sorozatos botrányai már régóta alkalmatlanná tették szerepének betöltésére" - jelentette ki. Szerinte csupán egy magyarázata lehet az újbóli kinevezésének: a régi, hosszú múltra visszatekintő, baráti, üzlettársi, KISZ-es kapcsolat a miniszterelnökkel.

A Fidesz szerint azonban ez nem lehet elegendő ok arra, hogy a Magyar Köztársaság egyik minisztere legyen Szilvásy György.

"Ha Gyurcsány Ferenc gondoskodni kíván egykori barátjáról, akkor ezt cégeiben tegye, és ne az ország közhivatalaiban" - fogalmazott Pokorni Zoltán.

A Fidesz alelnöke kifogásolta azt is, hogy Horváth Ágnes maradt az egészségügyi tárca élén.

Pokorni Zoltán szerint "a hatalmi osztozkodás" magyarázata az MSZP-n és a koalíción belüli feszültség lehet.

Gyurcsány Ferenc meggyengült és a szocialisták elégedetlenjei igyekeznek szigorúbb felügyelet alá vonni, aminek eszközeként Kiss Péter kancelláriaminiszterré emelését látták jónak - tette hozzá.

Utalt arra is, hogy korábban a kormányfő még azt ígérte: a takarékoskodást a kabinet magán kezdi, kevesebb miniszter és államtitkár lesz.

"Mára jól látszik, ez az ígéret sem teljesült, s pénteken is két újabb miniszteri posztot hozott létre" - tette hozzá.

Az MSZP nem csodálkozik

Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint abban nincs semmi meglepő, hogy a "radikális ellenzék" nincs megelégedve a kormány összetételével.

"Az ő listájuk Orbánnal kezdődne és Kövérrel végződne, de erre nem mutatkozott többségi társadalmi igény sem 2002-ben, sem 2006-ban" - mondta.

Az viszont már meglepő, hogy az ellenzéki vágyat, miszerint széthúzás legyen a baloldalon, tényként próbálják beállítani - mondta a szóvivő.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×