eur:
396.24
usd:
359.75
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

A fényevés és a családi tragédia

Előzetes letartóztatásban van az a férfi, aki családjával együtt, feltehetőleg szándékosan, hosszú idő óta éhezett, és emiatt a felesége meghalt, a kislánya pedig súlyos állapotban került kórházba. A halálesetnek nincs köze az úgynevezett fényevéshez - vélekedett a budapesti prána klub elnöke, aki szerint a három hetes folyadékdiéta veszélytelen. A dietetikus azonban arra figyelmeztet: orvosi ellenőrzés nélkül már a három napos tisztítókúra is kockázatos.

Nem tudni, a család miért nem evett, arra azonban a férfi ügyvédje is utalt: nem a szegénység miatt nem jutottak táplálékhoz.

Az egyik kereskedelmi csatorna felvetése szerint a család egy speciális, úgynevezett prána-átállást csinálhatott, aminek a lényege, hogy 3 hétig nem lehet semmilyen táplálékot fogyasztani.

Nincs köze a fényevéshez

Sipos Gizella, a budapesti prána klub elnöke szerint képtelen felvetés, hogy ez okozta volna az édesanya halálát, hiszen mint mondta: ez a folyamat veszélytelen.

A rendelkezésre álló információk alapján nincs köze a halálesetnek a prána-átálláshoz - vélekedett Sipos Gizella, aki 2002 óta háromszor csinálta végig a 21 napos kúrát.

Hét napig nem esznek, nem isznak

Az úgynevezett prána-átállás háromszor 7 napra tagolódik, mondta el a budapesti prána klub elnöke.

Az első hét napon a kúrán részt vevők nem esznek, és nem isznak, csak a hetedik napon vehetnek magukhoz innivalót.A második héten száz százalékos gyümölcslevet fogyasztanak, erős hígításban: negyed rész gyümölcslé és háromnegyed rész víz. Ebből igény szerint napi 1-2 litert isznak meg.

"A kúra veszélytelen"

A harmadik héten már nagyobb koncentrációban, 40:60 százalékos arányban fogyasztják a gyümölcslét vízzel. Aki akar, ihat csak vizet, illetve gyógyteát is, a lényeg, hogy táplálékot nem vehet magához, hangsúlyozta a klub elnöke.

A kúra Sipos Gizella tapasztalatai szerint veszélytelen, és bármikor abbahagyható, ha az ember rosszul érzi, vagy egyszerűen csak meggondolja magát. Ám ha valaki végigcsinálja a kúrát, a teste képessé válik arra, hogy felvegye az univerzális energiát.

"Nagyon káros"

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke azonban arra figyelmeztet, hogy már akkor kialakulnak bizonyos szövődmények, ha valaki egy-másfél napig nem eszik. "Az pedig nagyon káros, ha egy héten keresztül csak vizet iszik az ember" - tette hozzá Antal Emese.

Véleménye szerint, ha egy napig csak zöldség- vagy gyümölcslevet fogyaszt valaki, hogy "tisztítsa" a szervezetét, azzal nagyot nem vét az egészsége ellen. De ezt hosszabb távon, már három napig sem lehet csinálni.

Túlsúlyosak számára is kockázatos


A szervezetnek ugyanis szüksége van a zsírra, a szénhidrátra és a fehérjére, az ásványi anyagokra és a vitaminokra is. A zöldségek és gyümölcsök pedig nem tartalmaznak zsiradékot, és több vitamin is csak zsírban oldódik.

A kockázat nem kisebb túlsúlyos emberek esetében sem - tette hozzá Antal Emese. Túlsúlyos nőknek 1200, férfiaknak 1500 kalória bevitele szükséges naponta. Ennél kevesebb energia bevitelét igénylő diétát csak orvosi felügyelet mellett szabad végezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×