eur:
396.24
usd:
359.75
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Orbán: a politika tette tönkre az országot

A Fidesz elnöke szerint az elmúlt öt évben az emberek nem dolgoztak sem kevesebbet, sem rosszabbul, mint előtte, így világos, hogy a politika tette tönkre az országot. Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte:egyenes, őszinte, megbízható, szavahihető politikára van szükség.

A Fidesz elnöke szerint az elmúlt öt évben a politika tette tönkre az országot. Orbán Viktor az Aréna InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett arra: Magyarország 2002-ben egy jó állapotban lévő ország volt.

Akkor az volt az egységes magyar és brüsszeli álláspont, hogy Magyarország 2007-ben a szlovénokkal egy időben bevezeti az eurót - emlékeztetett a legnagyobb ellenzéki párt vezetője.

"Nyilvánvaló, hogy az emberek nem dolgoztak kevesebbet és rosszabbul, nem az ő munkabírásukban van a hiba" - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: ha ki akarunk lábalni a jelenlegi helyzetből, akkor a politikai közgondolkodást kell leváltani.

"A mostani politika elveszítette az emberek bizalmát, mert hazugságra épül. Nem csak a 2006-os választási kampányban, azóta is" - jelentette ki a Fidesz elnöke.

Az emberek csak elszenvedik

Orbán Viktor szerint egyenes, őszinte, megbízható, szavahihető politikára van szükség.

"Ha ma megnézzük, hogy az egészségügy szétverése, az oktatás lezüllesztése mögött milyen gondolat vezeti a hatalom észjárását: ők abban hisznek, hogy attól lesz boldogabb a magyarok élete, ha annak minél nagyobb részét a piac szabályai szerint éljük. Ez megöl bennünket"- fogalmazott a Fidesz elnöke, hozzátéve: egy társadalmat nem lehet pénz alapon megszervezni.

A legnagyobb ellenzéki párt elnöke szerint az emberek csak elszenvedik mindazt, ami velük most történik, ha megkérdezték volna őket, hogy egyetértenek-e ezzel, ők nemet mondtak volna, de nem kérdezték meg.

A haszonelvűség határai

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy 2006-ban egész másról volt szó, például arról, hogy nem lesz fizetős az egészségügy, nem lesz tandíj. A magyar embereknek így nem volt módjuk arra, hogy válaszoljanak arra a kérdésre: akarják-e, hogy az életüket bevonják a piaci logika alá.

"Nem arról van szó, hogy akarunk-e többet keresni, a kérdés az, hogy az üzleti logikának, a haszonelvűségnek vannak-e határai, van-e az életünknek olyan része, ahova ezeket nem szabad beengedni" - mondta a Fidesz elnöke, aki szerint ők azt képviselik, hogy az élet bizonyos területeit a kölcsönös felelősségvállalásnak kell jellemeznie.

Orbán Viktor az adózásról beszélve emlékeztetett arra, hogy a polgári kormány alatt volt egy olyan szabály, hogy családi pótlék mindenkinek jár, de ha valaki nem járatja iskolába iskoláskorú gyermekét, akkor nem részesül belőle.

A Fidesz elnöke másik példaként a munkahelyteremtés politikáját hozta fel, emlékeztetve arra, hogy a Fidesz kormányzása idején ha valaki munkahelyet hozott létre, adókedvezményeket kaphatott. "Vannak olyan döntések, melyek az egyénnek is hasznot hajtanak, de mindannyiunk érdeke is, és ezt az államnak is támogatnia kell" - jelentette ki Orbán Viktor."A kiváltságosok tőkeerős csapata"

A Fidesz elnöke kérdésre válaszolva azt mondta: az embereknek elegük van az új arisztokráciából, a kiváltságosok tőkeerős csapatából. Orbán Viktor szerint ma a magyarok többsége nem szeretne olyan világban élni, hogy akinek pénze van, az tud egyetemre járni, akinek nincs, az nem.

Hasonlóan vélekedett a pártelnök az egészségügy helyzetéről is. Mint mondta, az új arisztokrácia olyan világot teremtett, amelyben csak az jut orvoshoz, csak az kap ellátást, akinek van pénze.

A Fidesz a kiváltságosok ellen, az új arisztokrácia ellen lép fel. "Mi olyan országot szeretnénk, ahol nem kell tandíj, ágydíj, vizitdíj" - mondta a párt elnöke.

Készen állnak arra, hogy ott legyenek

Orbán Viktor ezt plebejus politikának nevezte. Mint mondta: készen állnak arra, hogy ha az emberek bizalmából változtatni kell, ott legyenek.

A Fidesz elnöke arra a kérdésre, hogy számára mi a személyes tétje a kétéves elnöki periódusnak, azt mondta: ez egy munka, amelyik vagy sikerül, vagy nem. A Fidesz ma a remény pártja, amelyik ha lehetőséget kap, tud majd élni vele - fogalmazott Orbán Viktor.Nem leváltották a rendőri vezetőket, hanem megbuktak

A legnagyobb ellenzéki párt elnöke a sorozatos rendőrségi botrányokkal és a rendőri vezetők leváltásával összefüggésben hangsúlyozta: az új vezetőket minél hamarabb ki kell nevezni, mert a bajt csak további bajjal tetézik, ha ez nem történik meg.

Orbán Viktor szerint a rendőri vezetőket nem leváltották, hanem megbuktak. Ha nem derültek volna ki ezek az ügyek, akkor semmi sem változott volna a rendőrségen belül.

A Fidesz elnöke hangsúlyozta, hogy nem a rendőrség válságáról van szó, hanem a társadalom problémái tükröződnek a testületen belül. A rendőrség és a határőrség összevonására vonatkozó elképzelésekről azt mondta: a mostani helyzetben a rendőrség iránti bizalom helyreállítása és a szervezet működőképessé tétele fontosabb feladat.

Folyamatosan bővülő gazdaság kell az euróhoz

Orbán Viktor a konvergencia-programot nagy hazugságnak nevezte. Mint mondta, egy ilyen programnak közelítenie kellene az emberek életminőségét a nyugat-európai életszínvonalhoz. Ehelyette egyre távolabb kerül attól a kormány intézkedései miatt - fogalmazott a Fidesz elnöke.

"Már az elnevezés is vicc. Az a probléma, hogy néhány mutató javulhat, de az életünk egyre rosszabb" - mondta Orbán Viktor.

A volt miniszterelnök az euró bevezetéséről szólva azt mondta, hogy az nagyon fontos, de a mostani kormány programjával a kötelező számokat nem lehet elérni.

Mint mondta, nem is az a kérdés, hogy elérjük-e az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket, hanem az, hogy ott tudjuk-e tartani a gazdaságot a szükséges szinten. Ehhez pedig növekedő, folyamatosan bővülő gazdaság kell.

4

Orbán Viktor szerint a Fidesznek olyan új gazdasági programja van, amelynek középpontjában a munkahelyteremtés áll és ez a garanciája a bővülő gazdaságnak.

Arra a kérdésre, hogy mennyi idő kell egy tartós növekedés eléréséhez, a legnagyobb ellenzéki párt elnöke azt mondta, hogy a jelenlegi konvergencia-programmal soha sehova nem jutunk el. "Bár a kormány azt mondja, 2013-ra lehet euró Magyarországon, mi úgy véljük, hogy 12 év kell ahhoz, hogy a 2002-es gazdasági szintet elérjük" - jelentette ki Orbán Viktor.

A Fidesz konkrét programjáról szólva a politikus azt mondta: először világossá kell tenni, hogy azonnal be kell fagyasztani a kormányzati kiadásokat. Mint mondta, ez nem azt jelenti, ami ma folyik az egészségügyben, vagyis hogy 250 milliárd forintot ki kell belőle vonni, hanem azt, hogy legalább a jelenlegi szinten meg kell azt őrizni.

A két nagy akadály a korrupció és a bürokrácia

Orbán Viktor beszélt a Fidesz adócsökkentési elképzeléseiről, hangsúlyozva: el kell hárítani valamennyi akadályt a gazdasági növekedés útjából. Kormányra kerülése esetén a Fidesz azonnal intézkedéseket hozna a korrupció megszüntetésére. Mint mondta: ma már mind a gazdaságban, mind a közigazgatásban komoly akadályokat jelent a korrupció.

A Fidesz elnöke a növekedés akadályai közt említette a bürokráciát, amely szerinte ma már komolyan hátráltatja a termelést. Orbán Viktor ennek megoldását az adminisztrációs terhek leegyszerűsítésében látja.

5

Orbán Viktor szerint előrehozott választásokra lenne szükség

A Fidesz elnöke szerint az országnak egy előrehozott választásra lenne szüksége. "Jelenleg kormányzati ostobaság követ kormányzati ostobaságot"- jelentette ki Orbán Viktor, aki úgy véli: a kormányt csak egy népszavazással vagy egy előrehozott választással lehet rávenni arra, hogy változtasson a politikáján.

A pártelnök azt is kijelentette, hogy szeretné, ha pártja 2009-es kongresszusa már egy választás utáni nagygyűlés lenne.

Orbán Viktor hozzátette: mivel a kormány az ellenkezőjét teszi annak, amit ígért, a magyarok nem bízhatnak a képviseleti demokráciában. A Fidesz ezért igen fontosnak tartja az általa kezdeményezett népszavazást.

A kormány nemtelen eszközökkel harcol

Szavai szerint azonban a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza azt, hiszen tudja, hogy amit csinál az egészségügyben vagy az oktatásban, az nem élvezi az emberek támogatását.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a kormány minden nemtelen eszközt is bevet, az Országos Választási Bizottságot például a saját szolgálójává minősítette vissza. Az ellenzéki pártelnök szerint súlyos alkotmányossági problémát vet fel, hogy az OVB az Alkotmánybíróság felé helyezi magát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×