eur:
389.46
usd:
363.31
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lemondott a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője - a nap legfontosabb hírei

Felmentését kérte a miniszterelnöknél Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója. Gyurcsány Ferenc május 31-ikei hatállyal elfogadta a kérelmet. Az új vezető kinevezéséig megbízottként Laborc Sándor ezredes, a főigazgató műveleti helyettese irányítja a hivatal munkáját.

A Távirati Iroda úgy tudja: Galambos Lajos elsősorban azzal az indokkal kérte a felmentését, hogy az utóbbi időben többször érte jogos kritika a hivatalt.

A távozó főigazgató szerint összevonásokra és átszervezésre van szükség a racionálisabb, ésszerűbb és hatékonyabb működés érdekében, emellett csökkenteni kell a vezetők számát is.

Átfogó terv a rendőri visszaélések csökkentésére


Támogatja a miniszterelnök, hogy átfogó intézkedési tervet dolgozzon ki az új országos rendőrfőkapitány a rendőri visszaélések csökkentése érdekében.

Gyurcsány Ferenc az Országgyűlésben, az SZDSZ korábbi felvetésére reagálva ugyanakkor közölte: nem lehet elvárni, hogy azonnal kész tervet mutasson be az új vezető.

A kormányfő napirend előtti felszólalásában az országos és a budapesti rendőrfőkapitány menesztéséről azt mondta: Bene László és Gergényi Péter közvetlen felelőssége nem mutatható ki, de nem kerülhették el a felmentést.

Hozzátette: tisztában van azzal, hogy a személyi változások nem oldják meg a problémákat. A KDNP ismét távozásra szólította fel a miniszterelnököt.

Vizsgálóbizottságot akar a Fidesz

Vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi a Fidesz az Egymásért Egy-Másért Alapítvány és a nemi erőszak elkövetésével gyanúsított rendőrök ügyében - közölte az ellenzéki párt elnöke.

Orbán Viktor a Fidesz elnökségi ülése után úgy fogalmazott: mindkét esetben a tisztán látás érdekében van szükség a testületek létrehozására.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a nemi erőszak ügyében ki kell vizsgálni, hogy rendkívüli esetről van szó, vagy korábban is történt már hasonló. A szocialista Varjú László azt mondta: az MSZP támogatja a Fidesz kezdeményezését a vizsgálóbizottságok létrehozására.

Változatlan az alapkamat

Változatlanul, 8 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot a Monetáris Tanács. A testület legutóbb október 25-ei hatállyal változtatott az alapkamaton, az akkori 25 bázispontos emeléssel alakult ki a jelenlegi, 8 százalékos szint.

A Magyar Nemzeti Bank közben bejelentette: az idén éves átlagban 7,3, jövőre 3,6 százalékos inflációt vár. A jegybank korábban 2007-re 7,4, 2008-ra 3,4 százalékot prognosztizált.

Az előrejelzésben a szakértők az idei évre 6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számoltak, jövőre 4, 2009-re pedig 3 és fél százalékos deficitet prognosztizálnak.Pályázat egynapos sebészeti ellátásra

Május végéig lehet pályázatot benyújtani az egynapos sebészeti ellátásra; az elnyerhető összeg évi négymilliárd forint - jelentette be az egészségügyi miniszter.

Horváth Ágnes elmondta: a pályázat célja, hogy a többnapos kórházi bent-fekvést nem igénylő beavatkozásokat ambuláns ellátás keretében végezzék az egészségügyi intézmények.

Hozzátette: a pályázaton azok a kórházak vehetnek részt, amelyeknél az áprilisi ágyszám-csökkentés után megszűnt az aktív sebészeti ellátás, de az infrastruktúra és a szakértő személyzet rendelkezésre áll. Jelentkezhetnek emellett járóbeteg-rendelők és olyan szolgáltatók is, amelyek korábban már végeztek egynapos beavatkozásokat.

Emelkedik a benzin ára

Szerdán bruttó 5 forinttal emeli a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol - értesült piaci forrásokból a távirati Iroda. A gázolaj ára nem változik.

Vass Lajos az Operaház igazgatója

Júniustól Vass Lajos tölti be a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztját - jelentette be az oktatási és kulturális miniszter.

Hiller István elmondta: a vezetői tisztségekre kiírt pályázat eredményeként az új főzeneigazgató Fischer Ádám lesz. A miniszter közölte: az operaház új vezetőinek megbízatása öt évre szól.

Szudáni műkincsek kerülhetnek Magyarországra

Szudánban 250 ezer éves kőeszközökre és több, az óegyiptomival egykorú civilizáció nyomaira bukkantak magyar régészek.

A Magyar Merovi-gát Régészeti Projekt vezetője emlékeztetett: a szudáni kormány 2002-ben tett közzé nemzetközi felhívást a Nílus 4. zuhatagánál tervezett gát miatt veszélyeztetett terület régészeti örökségének megmentésére.

Lassányi Gábor régész-egyiptológus elmondta: a legkorábbi lelet, egy szakóca korát legalább 250 ezer évesre becsülik. Hozzátette: feltártak egy újkőkori települést is, de a leglátványosabb eredmény egy kereszténykori város és templom feltárása.

Az expedíció vezetője hangsúlyozta: több ezer lelet került elő, amelyeket a Szudáni Régészeti Hivatal engedélyével Magyarországon restaurálnak, majd egy kiállítás után a többségük visszakerül az afrikai országba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×