eur:
385.53
usd:
355.21
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Gyurcsány: "Nem az oroszok mellett kardoskodom"

A miniszterelnök szerint azonos feltételek mellett Magyarországnak jobb lenne a Közép-Ázsiából érkező gázvezetéket választania az orosz helyett, de előre nem szabad kizárni egyik alternatívát sem.

Gyurcsány Ferenc parlamenti napirend előtti felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió tagállamai most nagyjából 500 milliárd köbméter gázt fogyasztanak.

Négy országnak van nagy gáztartaléka: a legtöbb Oroszországnak, utána Iránnak, valamint Katarnak és Algériának - tette hozzá.

Véleménye szerint a legnagyobb probléma az, hogy Magyarország nem tudhatja: van-e stabilan más forrás, ahonnan a gáz jönne, mint Oroszország.

Hozzátette: a Nabucco és a Kék áramlat is délről jönne, de míg az utóbbiban orosz gáz van, az előbbiben bizonytalan iráni, türkmén és azeri.

Amennyiben a két gázvezetékből azonos feltételek mellett, nagyjából azonos biztonsággal, azonos áron lehetne vásárolni, és a két lehetőség kizárná egymást, akkor nyilván jobb lenne Oroszországtól független forrásból gázt venni Magyarországnak - mondta Gyurcsány Ferenc.

"Én nem az orosz forrás mellett kardoskodom. Amellett kardoskodom, hogy Magyarország nehogy elkövesse azt a butaságot, hogy azelőtt kizár egy egyébként minden bizonnyal reális alternatívát, hogy megbizonyosodna arról, hogy van másik alternatíva" - mondta a kormányfő.

Hozzátette: ha a közép-ázsiai gázvezeték éppen olyan jó alternatíva, mint az orosz, akkor a közép-ázsiait kell választani.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×