eur:
391.27
usd:
366.72
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Továbbra is bliccelős lesz az egészségügy?

A háziorvosok nem tudják megmondani a betegeknek, hogy kinek van rendben a társadalombiztosítási jogviszonya és kinek nem - mondta az InfoRádiónak a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának elnöke.

A kormány tervei szerint április 1-jétől minden páciens társadalombiztosítási jogviszonyát ellenőrizni kell. A háziorvosok azonban ezt egyelőre nem tudják megtenni.

Kertai Aurél elmondta: az ellenőrzésnek két módja lenne. Az egyik, hogy az egészségbiztosító minden orvos rendelkezésére bocsát egy listát, amelyen a jogviszonnyal rendelkező emberek vannak. Ha ezt vezetnék be, akkor az igen lelassítaná a munkát.

Megoldás lenne az is, ha az orvosok csatlakozhatnának az egészségbiztosító adatbázisára, és minden betegükről lekérhetnék a szükséges adatokat. Ehhez azonban még nem épült ki a szükséges rendszer.

A kormány tervei szerint 2007. végéig kiderül, hogy kik azok, akik biztosítási jogviszony nélkül veszik igénybe az egészségügyi ellátást. Számuk akár több százezer is lehet.

Azonban amíg jogszabály nem tiltja, az orvosok őket is ellátják. Később azonban azoknak, akik nem fizetnek járulékot, az ellátásuk teljes árát meg kell téríteniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×