eur:
388.39
usd:
361.92
bux:
69037.09
2024. május 9. csütörtök Gergely

Kutathatók az egyházi vezetők esetleges ügynökaktái

A Főváros Bíróság elsőfokú ítéletében közszereplőnek nyilvánított hat egyházi vezetőt abban a perben, amelyet egy újságíró indított az állambiztonsági levéltárral szemben az érintettek esetleges ügynökaktáinak nyilvánosságra hozása érdekében.

Az ítélet értelmében az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának ki kell szolgáltatnia a kért dokumentumokat.

A per előzménye, hogy 2005-ben az újságíró megkeresésére Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója, Frenkl Róbert, a Magyarországi Evangélikus Egyház nyugdíjba vonult országos felügyelője, Szebik Imre, a Magyarországi Evangélikus Egyház nyugalmazott elnök-püspöke, továbbá a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia részéről Seregély István volt elnök, Bosák Nándor volt alelnök, illetve Veres András volt titkár közölte: nem tartja magát közszereplőnek.

A református egyház vezetője, Bölcskei Gusztáv elismerte magáról, hogy közszereplő, így róla kiderülhetett, hogy a levéltárban őrzött dokumentumok szerint nem állt kapcsolatban az állambiztonsággal.

Az Élet és Irodalom című lapban tavaly Ungváry Krisztián történész öt katolikus főpapról, köztük Seregély István egri érsekről állította, hogy a Kádár-korszakban beszervezték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×