eur:
388.71
usd:
361.79
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Mennyibe kerül a kordon?

Százhatodik napja áll kordon a budapesti Kossuth téren.

A Parlamentet általában csak egy lánc és a Köztársasági Õrezred védi. Amióta azonban a rácsok ott magasodnak, rendőrök is strázsálnak mögöttük, hol többen, hol kevesebben. Az InfoRádió megpróbálta kideríteni, mennyibe kerül ez az adófizetőknek.

Kezdjük a kerítéssel. A helyszínen végzett gyors számolás szerint a téren két sorban összesen legalább 600 kerítéselem van. Mindegyik körülbelül másfél-két méter hosszú.

A gyártó cég honlapján található árlista szerint a kerítéselem egy méterének napi bérleti díja 120 forint. Egyszerű szorzással kiderül, hogy egyedül csak a kordon bérleti díja mára bőven meghaladhatja a 13 millió forintot. Feltéve persze, ha a cég listaáron adta a rendőrségnek a kerítést.

Mert az is lehet, hogy BRFK megvásárolta, hiszen úgy olcsóbb, és a kordon mostanában Budapesten mindig jól jön.

Egy új kerítéselem 11 ezer forintba kerül, az összköltség tehát ebben az esetben körülbelül 7 millió forint lehetett. Ez azonban csak feltételezés, hiszen hivatalosan senki nem mondja meg, hogy a kerítést bérelték, vagy vásárolták, és főképp, hogy mennyiért.

Most bizonyára vannak olyanok, akiknek 7, illetve 13 millió forint kevésnek tűnik, másoknak pedig soknak. De gondoljanak bele, hogy ez csak a kerítés ára, ami eltörpül azon költség mellett, amit a rendőrök utaztatása, bére, szállása és ellátása jelent. Ennek nagyságára azonban még csak tippünk sincs. Az egyik fideszes képviselő, Balsai István minapi sajtótájékoztatóján nem fukarkodott a nullákkal. Szerinte napi 50-60 millió forintba kerül a Kossuth tér védelme és a tüntetőkkel játszott kényszerű kiszorítósdi. Viszont elismerte, hogy ez is csak egy ellenőrizhetetlen, nem hivatalos adat.

Egy másik sajtótájékoztatón Petrétei József rendészeti és igazságügyi minisztertől is megkérdezték az újságírók, hogy naponta hány millió forintba kerül a Kossuth téri rendőrségi készenlét. A tárcavezető szerint ez szakmai kérdés, amit csak akkor lehet megválaszolni, ha már tudják, hogy hány rendőr hány munkaórában dolgozott.

Az InfoRádió érdeklődésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője, Jármy Tibor azt mondta, hogy még nem számolták össze a költségeket. Megnéztük a rendőrség honlapját is, de az "üvegzseb" rovatban egyetlen 2006-os adatot sem találtunk.

Valószínűleg nagy összegről van szó, hiszen az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közleménye szerint 2006. október 23. és 2007. február 4. között országosan 1.939 tömegrendezvény adott munkát a rendőröknek.

Ezeket több mint 25 ezer rendőr biztosította. Ez nem kevesebb, mint 250 millió forint többletköltséget rótt a testületre.

Ezek után nem csoda, hogy ORFK gazdasági és igazgatási főigazgatója, Sipos Gyula egy egri állománygyűlésen azt mondta, hogy a rendőrség 177 milliárd forintos költségvetéséből még a sürgető fejlesztésekre sem jut egy fillér sem, mert mind elmegy a bérekre és a dologi kiadásokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×