eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Vadmadarak okozhatták a fertőzést

A legvalószínűbb, hogy vadmadaraktól fertőződtek meg a brit pulykák, de az egészen biztos, hogy a tojásokban nem juthatott a szigetországba a kór.

Az Állatorvos-tudományi Egyetem Járványtani Tanszékének oktatója szerint szinte lehetetlen kideríteni, mitől fertőződtek meg a Suffolk grófságbeli farmon tartott pulykák.

Varga János az InfoRádiónak elmondta: a kórokozók legtöbbször tünetmentes hordozó madarakban jut el távoli kontinensekre, és mivel Nagy-Britanniát tenger veszi körbe, így bármelyik tengeri madár lehet hordozó, hogy honnan került oda a vírus, azt a "csuda tudja megmondani".

Nem lehet hozzá közünk


Az egyetemi tanár szerint annak, hogy a két telep tulajdonosi körében ugyanaz a személy is megtalálható, nem lehet kapcsolható a megbetegedésekhez, főleg akkor nem, ha a farmok ezerötszáz kilométer távolságban vannak.

A lényeges az, hogy milyen madarak fordulnak elő az ottani házimadár-állomány környezetében - tette hozzá Varga János.

A szakember szerint a kór nem terjedhet a házimadár-állományokon keresztül, főleg nem Európában.

Hatékonyabb felkészülés kell

Varga János elmondta: a tojásokba ugyan bejuthat a vírus, de a tojásokat keltetik, ezalatt pedig a vírusok elszaporodnak - éppen ez az egyik módja az influenzavírusok kimutatásának. Ha a tojások fertőzöttek lettek volna, az még a keltetőben kiderül.

A szakértő emlékeztetett: tavasszal ismét megindulnak a költöző madarak Európa felé, így a tavalyinál is hatékonyabban kell felkészülni: a legfontosabb, hogy az állományokat be tudják zárni, hogy azok kerülhessenek közvetlen kapcsolatba a költöző madarakkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×